BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
békemenet

Békemenet 2024: kiszámoltuk, mennyien voltak – kijózanító videó

Ahogy az lenni szokott, ezúttal is komoly számháború tört ki arról, hányan voltak a Békemeneten. Készítettünk egy becslést, hogy megválaszoljuk, hány embert mozgatott meg június 1-jén a Békemenet.

Ahogy arról a Világgazdaság is több cikkben beszámolt, szombaton a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Békemenetet szervezett Budapestre, immáron tizedik alkalommal. Az esemény nemcsak a jubileum miatt marad emlékezetes, hanem azért is, mert vitán felül kritikus tömeg vett részt rajta.

békemenet
Békemenet: kiszámoltuk, mennyien voltak – kijózanító videó / Fotó: Fidesz / Facebook

Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a nagyjából öt órán át tartó Békement még be sem fejeződött, a számháború rögtön kitört. A megmozdulással és a kormánnyal nem szimpatizáló oldal egyrészt számtalan próbálkozást tett, hogy kisebbítse, eljelentéktelenítse a történteket. 

  1. A közvélemény-kutatások szerinti legerősebb ellenzéki párt vezető alakja, Magyar Péter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „ez minden idők legkisebb érdeklődést kiváltó Békemenete”.
  2. A baloldalon ismert blog, a Vastagbőr kimutatta, hogy mintegy 40 ezren vettek részt június 1-jén a rendezvényen, és azért is esett a Margitszigetre a választás, mert a parlament előtt, a Kossuth Lajos téren elvesztek volna a vonulók.
  3. Közben a korábbi tömegrendezvények esetén tapasztalt aktív létszámbecslések elmaradtak a sajtóban, a Telex vagy a 444, ahogy a Hvg, a 24.hu vagy a Partizán sem jelentkezett erről szóló önálló anyaggal. (Arról viszont igen, hogy a Békemenet nyomán helyenként saras és kopott lett a fű a Margitszigeten). Legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy sokan voltak, és hogy a tömeg jelentős volt.

Ezzel szemben a kormánypárti kommunikáció egyértelműen több százezres tömegről beszél, és arról, hogy példátlan Békemenetnek lehetett tanúja Európa. Vagyis homlokegyenest széttartó a kommunikáció, aki pedig szeretne eligazodni, annak nincs könnyű dolga, hogy egzakt információhoz jusson.

Egy órán keresztül vonult el a Békemenet a parlament előtt

Szerencsére azonban rendelkezésre állnak a szükséges bizonyítékok ahhoz, hogy el lehessen dönteni, melyik oldalnak van igaza. A Békemenet lefolyása ugyanis gondosan dokumentált fotókon és videókon egyaránt, és már ezek alapján is kijelenthető, hogy 

finoman szólva is súlyos tévedés azt állítani,

hogy legfeljebb csak pár tízezres létszám gyűlt össze, vagy azt bizonygatni, hogy ez volt minden idők legkisebb érdeklődést kiváltó Békemenete.

Ha a felvételek nem lennének önmagukban elegendők ahhoz, hogy erről bárkit meggyőzzenek, érdemes felhívni a figyelmet a következő tényekre. A Világgazdaság újságírója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Széchenyi István térről valamivel 13 óra után meginduló Békemenet legeleje 13:40 körül érkezett meg a Jászai Mari térre. Viszont innentől kezdve majdnem percre pontosan 

egy órára volt szükség ahhoz, hogy a teljes Békemenet elvonuljon a parlament előtt a rakparton,

ahogy ezt az alábbi vágatlan videó bemutatja. Vagyis a minden túlzás nélkül döbbenetes tömeg csak 14:40 után hagyta el az Id. Antall József, illetve a Széchenyi rakpartot. Miközben 14:30 előtt már arról érkeztek híradások, hogy a Békemenet legeleje elfoglalta a helyét a Margitszigeten, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök beszédét. Csakhogy a békemenet utolsó harmada még 15:30-kor is a Margit hídon, illetve a Margitsziget bejáratánál vonult, így le is maradt a kormányfői felszólalás első részéről, pedig az eleve csúszással kezdődött.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Békemenet korántsem csak a rakpartokon vonulókból állt. Tömeg gyűlt össze 

  • a Jászai Mari téren,
  • a Margit hídon,
  • ahogy az Id. Antall József rakpart fölötti részen csaknem teljes hosszában a Széchenyi térig,
  • és a vonulást kihagyva eleve sokan rögtön a Margitszigetre mentek.

Éppen ezért a mozgás közben kifejezetten nehezen lehetett megbecsülni, hányan voltak benne és csatlakoztak közben a Békemenethez. Ehhez képest könnyebb a lehetőség a tömeg nagyságának megállapítására, amikor a Békemenet befutott a Margitszigeten az Alsó-nagyrétre, amelyet, ha változó sűrűségben is, de teljes egészében megtöltött. 

Hányan voltak a Békemeneten?

A területet éppen ezért érdemes két részre bontani. A miniszterelnöki színpadtól (a mögötte szabadon hagyott szűk sávot nem vettük bele a számításba) nagyjából a Három platánig kifejezetten zsúfolt, már-már áthatolhatatlan volt. Ez körülbelül egy 40-60 ezer négyzetméteres rész, amelyen becsléseink szerint legalább 120-180 ezer ember gyűlhetett össze. Ezt követően következett egy mintegy 10 ezer négyzetméteres szakasz, amely már szellősebb, átjárható volt, így itt körülbelül még 20-30 ezren lehettek. Vagyis az Alsó-nagyréten konzervatív becslés szerint is 150-200 ezer fő nagy valószínűséggel jelen volt egy időben.

De még ez sem a teljes Békemenet, hiszen mint azt fentebb említettük, Orbán Viktor beszédére folyamatosan hömpölygött a tömeg, másrészt a jó hangosítás lehetővé tette, hogy sokan az Alsó-nagyréten kívül álljanak meg vagy táborozzanak le, és onnan kövessék az eseményeket. Őket is beleszámolva nem elrugaszkodott az a számítás, hogy 

2024. június 1-jén a Békemenet 200-300 ezer embert biztosan megmozgatott,

ezzel pedig valóban kiemelkedő politikai rendezvénynek mondható európai összevetésben is. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.