BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

K-pop hallgatása miatt végzett ki nyilvánosan egy embert Észak-Korea

A kapitalista kultúra halálos bűnnek számít Észak-Koreában, de mégsem tudják megállítani a terjedését.

Nyilvánosan végeztek ki egy észak-koreait, akinek a bűne annyi volt, hogy dél-koreai filmeket nézett és osztott meg, valamint K-popot hallgatott – derül ki a déli egyesítési minisztérium által csütörtökön nyilvánosságra hozott, az észak-koreai emberi jogokról szóló legfrissebb jelentésből, mely 649 északi disszidens beszámolóin alapul.

k-pop, korea, észak-korea, dél-korea
Dél-Koreában imádják, Észak-Koreáan halálos bűn a K-pop / Fotó: Jung Yeon-je / AFP

Az egyik meg nem nevezett disszidens beszámolója szerint a nyilvános kivégzés 2022-ben történt, az áldozat hetven dél-koreai dalt hallgatott meg, és három déli filmet is megnézett. A jelentés további részleteket is tartalmaz arról, hogyan próbálja az északi rezsim meggátolni a déli kultúra beszivárgását az országba. 

Phenjan különösen a fiatalokat igyekszik megakadályozni abban, hogy szembesüljenek a dél-koreai kultúrával.

Sok minden tilos Észak-Koreában, nem csak a K-pop

Észak-Korea többek között olyan, a rendszer szerint reakciós gyakorlatokat is igyekszik tiltani, mint azt, hogy a menyasszony fehér ruhát viseljen, vagy őt a vőlegénye ölében hordozza, de tilos a napszemüveg vagy a borospohár használata is – írja a The Guardian. A mobiltelefonokat is gyakran átvizsgálják az országban a Dél-Koreára jellemző szleng után kutatva.

A nyugati kultúra káros hatásai elleni kampány még a jelenlegi vezető, Kim Dzsongun apja, Kim Dzsongil uralma alatt kezdődött, ám azóta csak fokozódott. 2022-ben az amerikai kormány által finanszírozott Szabad Ázsia Rádió arról számolt be, hogy 

a rendszer a kapitalista divattal szemben is fellép, legyen szó frizurákról vagy épp a szűk farmerekről.

Hiába az északi rezsim erőfeszítései, a déli kultúra futótűzként terjed

A dél-koreai kultúra beszivárgása ugyanis veszélyt jelenthet az országot 1948-as alapítása óta uraló Kim család hatalmára, melynek tévedhetetlensége a rendszer uralmának egyik alapja. A drákói szigor ellenére azonban egyre nehezebb megállítani Dél-Korea kultúráját a határon az egyik disszidens szerint. Mindez annak ellenére van így, hogy a koronavírus-járvány idején Észak-Korea Kínával közös határát is jórészt lezárta.

A déli kulturális hatások, röplapok és óriási hangszórók segítségével sugárzott zenék elleni bosszúból az elmúlt hetekben Észak-Korea szeméttel és ürülékkel megrakott léggömböket küldött a félsziget déli irányába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.