BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem csak Gázában, Ciszjordániában is lecsapott az izraeli hadsereg

Izrael növelné Gáza egyes területeinek ivóvíz ellátását is, engedve ezzel a nemzetközi nyomásnak. Az izraeli hadsereg közben egy sor célpontot támad.

Palesztinok tízezrei menekültek délre, miután az izraeli hadsereg (IDF) rajtaütést hajtott végre a gázai övezet északi részén, a Gázavárosnál fekvő Sedzsaija ellen csütörtökön. Helyszíni beszámolók szerint az IDF katonai járművei hirtelen léptek be a negyedbe a tüzérség heves bombázása és a légierő fedezete mellett.

izraeli hadsereg
Fotó: Handout / Israeli Army

Mindeközben 

a Gázai övezet déli részén, Hán-Juniszban a légierő célzott csapásokat mért az iszlamista Hamász fegyvereseire, akik egy ottani iskolában rejtőztek el az IDF szóvivője szerint. 

Az épületben a Hamász főhadiszállást rendezett be, ahonnan számos terrorcselekményt terveztek, irányítottak és hajtottak végre az izraeli erők ellen. Az izraeli hadsereg állítja, hogy a támadást gondosan tervezték meg és hajtották végre, precíziós fegyvereket használtak, és amennyire csak lehetséges, megkímélték a civileket.

Újraindulhat egy tengervíz-sótalanító

Sajtóhírek szerint Izrael arra készül, hogy növelje a Hán-Junisz-i vízsótalanító üzem áramellátását, hogy ott több édesvizet tudjanak termelni a Gázai övezet lakóinak. Az izraeli kormány ugyanis a nemzetközi nyomás hatására javítani próbálja a humanitárius helyzetet a Gázai övezetben.

A 2017-ben, az ENSZ pénzéből épített tengervíz-sótalanító célja, hogy ivóvízzel lássa el Dír al-Balah, Hán-Junisz és Mavaszi térségét az övezet déli részén, ahová az utóbbi időkben sokan menekültek a harcok elől. Az üzem mintegy napi 20 ezer köbméter vizet képes termelni, de jelenleg csak mintegy 1500 köbmétert biztosít áramhiány miatt.

Noha a tervet támogatja Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter, de még várat magára a kormány többi miniszterének jóváhagyása és az ynet meg nem nevezett izraeli forrása szerint 

vannak, akik megpróbálják megszakítani a folyamatot.

Az IDF éjszaka rajtaütést hajtott végre a ciszjordániai Dzsenin városban is, ahol életét vesztette egy, és megsebesült tizenhat izraeli katona, egyikük súlyosan, egy ellenük a földbe ásott pokolgép felrobbanásakor.

Civil ellenállási sztrájknapot tartanak csütörtökön Izraelben a túszalkut, fegyverszünetet és azonnali választásokat követelő civil szervezetek. A nap folyamán számos helyen testükkel elzárták a legfontosabb utak forgalmát, és estére tüntetéseket ígértek a jelenlegi kormány miniszterei, valamint Netanjahu miniszterelnök otthona elé Cézáreában és Jeruzsálemben.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.