BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 831. napja – Patriotokat vetne be orosz területek ellen Ukrajna

Pistorius visits air defense missile group 21
orosz-ukrán háború, Patriot
Összefoglaló:

Ukrajna a többek között Németországtól is kapott Patriot-rendszerekkel képes lesz arra, hogy kilője az orosz légtérben is az ellenséges gépeket – nyilatkozta Christian Freidig, a német hadsereg, a Bundeswehr vezérőrnagya – adta hírül az Unian ukrán hírügynökség.

Pistorius visits air defense missile group 21
orosz-ukrán háború, Patriot
Németország is adott Patriot rakétarendszert Ukrajnának / Fotó: Bernd Wustneck / DPA / AFP

Az orosz–ukrán háború közelmúltbeli heteken zajlott harctéri eseményei és a Harkiv környéki megnövekedett orosz katonai aktivitás miatt Kijev úgy döntött, hogy a harkivi területen veti be a Németországtól kapott Patriot rakétarendszert. „Nagy az esélye, hogy a Patriotokat Ukrajna mind a Harkivi régióban, mind Oroszország területén beveti majd, mivel ezek a fegyverek kiválóan alkalmasak az orosz repülőgépek elleni harcra” – fejtette ki Freidig, aki a német–ukrán helyzetelemző központ vezetője is egyben.

Hozzátette, hogy bár Ukrajna nyugati szövetségeseitől kapta ezeket a fegyvereket, álláspontja szerint a Patriot rakétarendszerek használatáért kizárólag az ukrán hadsereget terheli a felelősség.

Az átadáskor kikötöttük, hogy a fegyverek a nemzetközi jog keretein belül használhatók. Nagyon bízunk benne, hogy az ukránok nemcsak betartják ezt, hanem nagy taktikai ügyességgel és sikerrel használják majd őket

– emelte ki a katonai vezető.

Amerika újabb Patriotokat küldene Ukrajnába

A május közepén tartott amerikai–ukrán külügyminiszteri találkozó után Washington újabb fegyvereket ígért Kijevnek. Hamarosan újabb Patriotok érkezhetnek Ukrajnába.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.