BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bilateral U.S./Croatian Military Exercise

Lelkiismereti okokra hivatkozva sem lehet megúszni a kötelező sorkatonaságot Horvátországban

Már csak az utolsó aláírások hiányoznak arról a jogszabályról, amely visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. Horvátországban 2025. január 1-jétől több hónap katonai kiképzést írnak elő a fiataloknak, évente körülbelül 15 ezren vehetnek részt a programban. A jogalkotók arra is figyeltek, hogy ne lehessen lelkiismereti okokra hivatkozva megúszni a programot.

Minden készen áll arra, hogy Horvátország 2025. január elsejétől bevezesse a sorkatonai szolgálatot, már csak politikai jóváhagyásra van szükség – jelentette be Ivan Anusic védelmi miniszter a horvát közszolgálati televíziónak nyilatkozva. A tárcavezető kedden részt vett a Horvát Tábornoki Gyűlés ülésén, azt követően pedig a sajtónak úgy nyilatkozott: a kötelező sorkatonai szolgálatot két-három hónapra tervezik, de konkrét részleteket nem említett.

Bilateral U.S./Croatian Military Exercise
sorkatonaság
Horvátország
kötelező katonai szolgálat
Horvátországban 2025. január 1-jétől kötelező lesz a katonai szolgálat / Fotó: Getty Images

Hangsúlyozta, hogy 

nemrég 900 euróra (valamivel több, mint 350 ezer forint) emelték az önkéntes katonai szolgálatot teljesítők juttatásait, ami várhatóan a kötelező sorkatonai szolgálatot teljesítők számára is ugyanannyi marad.

A cél az, hogy minél több fiatal maradjon a védelmi rendszerben, a becslések szerint évente 15 ezren vennének részt a képzésben – mondta.

Horvátországban 2008-ban törölték el a kötelező katonai szolgálatot, részben arra való tekintettel is, hogy akkori felmérések szerint a fiatalok csaknem 90 százaléka lelkiismereti okokra hivatkozva elutasította a fegyverviselést. Most az ő számukra is készülnek tervekkel – mutatott rá a tárcavezető.

Aki nem hajlandó fegyvert fogni, gereblyét és kapát vesz majd a kezébe, vagy zsákokat hord a gátakra árvíz elleni védelemre – mondta a miniszter, megjegyezve, hogy „fegyvert nem kell viselniük, de feladataikat és kötelezettségüket az állam felé teljesíteniük kell”.

Azok számára azonban, akik a civil szolgálatot választják, a szolgálati idő tovább fog tartani, és kevesebb lesz az engedmény is 

– jelezte.

Tomo Medved veteránügyi miniszter szerint a biztonsági kihívások most olyanok, hogy egyre több ország gondolkodik a világon, ezen belül Európában is a kötelező katonai szolgálat rendszerének visszaállításáról.

Diszkriminatív sorkatonaságot vezethet be Németország

Németország védelmi minisztere bejelentette tervét az új toborzási folyamat kiépítésére. Boris Pistorius friss javaslata szerint a sorkatonaságra csak néhány ezer embert hívnának be, azonban az ország megvédéséhez sokkal több kellene.

A Horvát Tábornoki Gyűlés a fiatalok önvédelemre való képzésének fontosságát is hangsúlyozta: az elsősegélynyújtástól kezdve a természeti katasztrófákra, balesetekre és egyéb katasztrófákra való reagáláson keresztül a különböző formájú nem hagyományos fenyegetések és kihívások felismeréséig.

Andrej Plenkovic miniszterelnök idén februárban tett bejelentést arról, hogy a kormány felkérte Ivan Anusic védelmi minisztert, vizsgálja meg annak lehetőségét, milyen formában lehetne újra bevezetni a sorkatonai szolgálatot.

Felelősen kell cselekednünk, és nem téli álmot aludnunk akkor, amikor válsággócok vannak mindenütt

– hangsúlyozta akkor Plenkovic, utalva Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, az izraeli–palesztin konfliktusra és arra, hogy Koszovóban az újabb feszültségek kis híján háborút idéztek elő.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.