BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zavar a Vörös-tengeren: izraeli kikötőt támadhattak meg a húszik

A jemeni húszi lázadók arról számoltak be, hogy az izraeli Haifa kikötőben mértek csapást hajókra. Izrael tagadja, hogy ez valóban megtörtént. A vörös-tengeri konfliktus hónapok óta megakasztja a globális kereskedelmet.

A jemeni húszi lázadók csütörtökön azt közölték, hogy hajókat támadtak meg az észak-izraeli Haifa kikötőjénél az Iraki Iszlám Ellenállás nevű milíciával közösen végrehajtott két akcióban. Az izraeli hadsereg szóvivője tagadta az Irán támogatását élvező húszik állításait.

Vörös-tenger
Zavar a Vörös-tengeren: izraeli kikötőt támadhattak meg a húszik / Fotó: AFP

Az első művelet során Haifa kikötőjébe tartó, katonai felszereléseket szállító két hajót vettek célba, míg a második akció egy olyan hajó ellen irányult, amely megsértette a kikötőbe való belépés tilalmáról szóló határozatot

– fejtette ki Jahja Szárí húszi katonai szóvivő egy televízióban is sugárzott nyilatkozatban.

Az izraeli hadsereg tagadta a támadást. „Nem igaz” – mondta Peter Lerner katonai szóvivő a húszik bejelentéséről.

Égbe szöktek a konténerszállítási tarifák, szívükhöz kaptak a kereskedők

Brutálisan megugrottak a tengeri szállítási díjak a vörös-tengeri hajózási útvonal kiesésével. A megrendelői igények növekedésével a logisztikai kapacitások most sem tudnak lépést tartani, s a helyzeten a konténerhiány csak ront. Az árufuvarozók nyeresége eközben szépen gyarapszik.

A húszi fegyveresek november óta támadnak hajókat a Vörös-tenger térségében, Afrikát megkerülő, hosszabb és drágább tengeri útra kényszerítve a teherszállító hajókat. A lázadók később kiterjesztették támadásaikat az Indiai-óceánra is, és közölték, hogy minden hajót célba vesznek, amely izraeli kikötőkbe tart.

Az Egyesült Államok brit segítséggel január óta támadásokat hajt végre a húszik ellen, akik azóta az Izraellel kapcsolatban álló hajókon kívül amerikai és brit hajókat is megtámadnak.

Abdul-Malik al-Húszi, az Irán-barát síita húszi lázadók vezetője csütörtökön bejelentette: a jövőben fokozni fogják az iraki milíciával közösen végrehajtott, Izrael elleni támadásaikat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.