BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin nem kér Erdogan segítségéből az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban

Felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között a török elnök, de Vlagyimir Putyin nem kér a segítségéből. Recep Tayyip Erdogan Kazahszánban találkozott orosz kollégájával, akivel több gazdasági kérdésben is megállapodtak. A jó viszony ellenére a Kreml elutasította, hogy Erdogan közvetítő legyen a hadban álló felek között.

Kazahsztánban, a Sanghaji Együttműködési Szervezetének (SCO) csúcstalálkozóján tárgyalt egymással Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. A két elnök több kérdésben is egyeztetett egymással, többek között felmerült Törökország csatlakozása a BRICS-hez, illetve a két ország közötti kereskedelem fokozása is.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Kazakhstan
Erdogan
Vlagyimir Putyin
Törökország
Oroszország
béketárgyalás
orosz-ukrán háború
Putyin nem kér Erdogan segítségéből az orosz–ukrán háborúban / Fotó: Anadolu via AFP

Oroszország támogatja a török csatlakozást a BRICS csoporthoz, Erdogan pedig meghívta az orosz elnököt egy törökországi látogatásra. Emellett a török elnök azt is bejelentette, hogy az Oroszországgal folytatott kereskedelmi keretet 100 milliárd dollárra növelik – írta meg a Mandiner.

Az egyeztetések során természetesen felmerült az ukrajnai helyzet is. Erdogan már több alkalommal lépett fel közvetítőként a háborúban álló felek között. A fekete-tengeri gabonamegállapodás is a török elnök közbenjárásának köszönhető. A Kyiv Independent azt írta, hogy Erdogan ismét felajánlotta segítségét, hogy közvetítőként részt venne az Oroszország és Ukrajna közötti tűzszünet, akár béke összehozásában.

Bár Oroszország és Törökország között jó a kapcsolat, úgy látszik, hogy a fekete-tengeri megállapodást követően Moszkva már nem tart igényt a török segítségre. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov közölte, hogy Erdogan nem lehet közvetítő a két ország között. Az elutasítást nem indokolta az orosz szóvivő.

Az orosz-ukrán háború befejezéséhez még Erdogan járt a legközelebb, amikor 2022-ben sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie a feleket az antalya-i béketárgyalások alkalmával.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.