BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elítélte Orbánt az EP a moszkvai út miatt – Magyar Péteréktől csak egy semmitmondó nyilatkozatra futotta

Továbbra sem tudja megemészteni az Európai Parlament a magyar miniszterelnök békemisszióját és a moszkvai utat, ezért határozatban ítélte el a kormányfőt. Az állásfoglalás különösen azért visszatetsző, mert egybemossa a kijevi gyermekkórház bombázását és Orbán Viktor látogatását Moszkvában.

Megsértette az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát Orbán Viktor miniszterelnök a moszkvai útjával ez áll abban az állásfoglalásban , amelyet szerdán fogadott el az Európai Parlament, és amely egyúttal megerősíti Ukrajna támogatását. A dokumentum jelentősége, hogy ez az első olyan állásfoglalás, amelyet már új összetételű parlament fogadott el, soraiban a Tisza Párttal és a Fidesznek helyet adó Patrióták Európáért frakcióval.

Ez az első olyan állásfoglalás, amelyet már új összetételű Európai Parlament fogadott el / Fotó: Ronald Wittek/EPA/MTI

Az állásfoglalást 495 szavazattal, 137 ellenében és 47 tartózkodás mellett fogadtak el. 

A dokumentum egyszerre ítéli el, mintegy összemosva az orosz rakétatámadást a kijevi Okhmadyt gyermekkórház ellen, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbeli látogatását Oroszországban, amely az indoklás szerint „nem képviseli az EU-t, sérti az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát, beleértve a lojális együttműködés elvét is”.

A szöveg kimondja, hogy „ennek a jogsértésnek Magyarországra nézve következményeket kell maga után vonnia”. Mivel a magyar miniszterelnök úgynevezett „békemisszióját” közvetlenül követte a gyermekkórház elleni támadás, az állásfoglalás szerint ez is mutatja Orbán Viktor állítólagos béketörekvése „súlytalan”.

A képviselők üdvözlik a NATO-csúcs eredményét

Az EP-képviselők üdvözlik a közelmúltban tett uniós erőfeszítéseket, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket az ukrajnai háborús erőfeszítések támogatására fordítsák. Emellett azt kérik, hogy az EU hozzon létre „szilárd jogi rendszert az EU által befagyasztott orosz állami tulajdonban lévő vagyoni eszközök elkobzására”.

A Parlament üdvözli továbbá a NATO-csúcs eredményét, és megerősíti álláspontját, mely szerint Ukrajna visszafordíthatatlan úton halad a NATO-tagság felé. 

olvasható a dokumentumban. A képviselők felszólítják az EU-t és a tagállamokat, hogy növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat, a szükséges ideig és bármilyen formában. Felszólítják továbbá az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az Ukrajna újjáépítéséhez nyújtott hosszú távú pénzügyi támogatásra, a nemrég létrehozott, Ukrajnát támogató pénzeszköz tapasztalataira építve.

Semmitmondó állásfoglalás a Tiszától

Nehéz pontosan értelmezni az Európai Néppártba beülő Tisza Párt nyilatkozatát. A párt a szavazás után egy közleményt is kiadott azzal, hogy „képviselőink a mai európai parlamenti szavazáson elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót”, különösen a gyerekkórház elleni rakétatámadást, „illetve kiálltak Ukrajna önvédelemhez való joga mellett. Ugyanakkor nem tudtak támogatni egy olyan európai parlamenti állásfoglalást, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel Orbán Viktor elhibázott politikája miatt, valamint a háború végső győzelemig tartó folytatására és fegyverszállításra szólít fel minden tagállamot.”

Az viszont a közleményből nem derül ki, hogy miképp szavaztak, azaz tartózkodtak vagy nemmel szavaztak.

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői minden elemével együtt megszavazták az Ukrajnáról szóló határozatot, „a Fidesz és a Tisza képviselői pedig szégyelljék magukat”.  

A határozatnak semmilyen kötelező jellegű érvényessége nincsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.