BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Párizs 2024: a nemzetközi sajtót lenyűgözte az olimpiai megnyitó – Orbán Viktort nem

A magyar miniszterelnök szerint nincs többé közerkölcs – ha valaki megnézte a párizsi olimpia megnyitóját, ezt láthatta. Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban a nyári játékok pénteki ünnepségére is kitért.

„Nincs többé közerkölcs, ha valaki megnézte a párizsi olimpia megnyitóját, ezt láthatta” – mondta beszédében Orbán Viktor a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, vagy ahogy a köznyelvben ismerik, a tusványosi fesztiválon. Hozzátette: az esemény kiértékelését illetően higgadtságot javasol, és hogy ne sértsük meg a franciákat – annak ellenére, hogy az ünnepséget látva mi, magyarok úgy érezhetnénk magunkat –, mert most is a szövetségeseink, és közép-, valamint hosszú távon is azok lesznek. Kifejtette: az Emmanuel Macron által meghirdetett stratégia és a nemzeti szuverenitás között sokkal több a kapcsolódási pont, mint gondolnánk. Valakivel pedig együtt kell majd működni – jegyezte meg a kormányfő. „Végül is minden nemzetnek joga van megmutatni saját magát. Hát, ezt láttuk” – fogalmazott Orbán. 

Párizs 2024, olimpia, Orbán Viktor
Párizs 2024: Orbán Viktor szerint az olimpiai megnyitó megmutatta, már nincs közerkölcs / Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Párizs 2024: a nemzetközi sajtó ódákat zeng a megnyitóról – a Daily Mailt kivéve

Nagy sikert aratott a nemzetközi sajtó értékelése szerint a párizsi olimpia pénteki esti megnyitója az MTI beszámolója szerint.

Az amerikai The New York Times tudósítója arról írt, hogy „a franciák évek óta készültek a kiemelt eseményre, amely végül történelmi utalásokkal, meglepetésekkel, giccsel, sporttal, művészettel és divattal fűszerezett remekmű lett – mindezt a mintegy 7000 sportolót szállító hajók hatalmas felvonulása tette teljessé, megkoronázva Lady Gaga és Céline Dion alakításával”.

A brit The Guardian újságírója úgy fogalmazott: „Franciaország azt ígérte, hogy a megnyitóünnepség a világ legnagyobb szabadtéri előadása lesz. Több mint 300 ezer ember nézte a folyópartról és hidakról – további több százan az ablakokból és az erkélyekről – ahogy 

  • a tánc, 
  • az élő zene és 
  • az akrobatika kibontakozott 

több mint hat kilométeren keresztül az Austerlitz hídtól az Eiffel-toronyig.”

A BBC úgy összegzett: „Ragyogóan frenetikus előadás, különleges stílus.”

A spanyol Marca 

a történelem legjobb megnyitójának nevezte a péntek esti előadást,

az El País szerint „Párizs elkápráztatta a világot az özönvíz alatt”.

A belga Le Soir a Párizs varázslatos címet illesztette a kivilágított Eiffel-torony mellé.

Az angol The Sun, az osztrák Der Kurier és a német Bild egyaránt a súlyos beteg, ezért 2020 óta egyetlen nyilvános fellépést sem vállaló Céline Dion produkcióját emelte ki, az utóbbi lap aranyérmes teljesítménynek nevezte az énekesnő előadását.

A francia lapok egyöntetűen dicsérték az előadást, a L’Equipe „fenséges ünnepről” írt, a Le Parisien szerint „a Szajna mentén az eső és az őrület estéje” zajlott, a Le Monde pedig „Zinédine Zidane, Lady Gaga és Céline Dion közreműködésével a Szaján megvalósult totális előadásról és az özönvízről” számolt be. A francia sajtóban máshol „lélegzetelállítónak” nevezték a megnyitót, illetve „apoteózisról”, „olimpiai nagyságról” írtak.

Negatív kritikát jószerivel csak az angol Daily Mail fogalmazott meg, amely botrányba fulladt megnyitóról írt. A tudósítása szerint az olimpiai zászlót rossz irányba lobogtatták meg, a sztárok átáztak, a nézők pedig menedékért küzdöttek az özönvízszerű esőben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.