BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A photograph taken from an helicopter on July 26, 2024 shows an aerial view of the Eiffel Tower and the Olympics Rings lightened up during the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games in Paris. (Photo by Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP)

Mennyit hoz a konyhára a Párizsi Olimpia nevű gigabefektetés?

Franciaország már azt mérlegeli, hogyan hatott gazdasági teljesítményére a nyári olimpia. A franciák sokáig izgulhatnak a párizsi olimpia játékok végső gazdasági számainak megismeréséig, mindazonáltal már látszanak a jelei, hogy megérte-e megrendezniük.

A párizsi olimpiai és paralimpiai játékok Franciaországnak kétmilliárd eurójába került. A brutális összeg kapcsán felvetül a kérdés, hogy megérte-e Párizsnak bevállalni a világ legnagyobb sporteseményének megrendezését.

A franciák sokáig izgulhatnak a párizsi olimpia játékok végső gazdasági számainak megismeréséig 
A photograph taken from an helicopter on July 26, 2024 shows an aerial view of the Eiffel Tower and the Olympics Rings lightened up during the opening ceremony of the Paris 2024 Olympic Games in Paris. (Photo by Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP)
A franciák sokáig izgulhatnak a párizsi olimpia játékok végső gazdasági számainak megismeréséig / Fotó:  Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP

A nyári párizsi olimpiai játékok költsége a becslések szerint 8 milliárd euró volt, amelyből 1,5 milliárd eurót a francia állam, 500 millió eurót a párizsi régió, a fennmaradó részt pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és magánszponzorok álltak.

Az összeg óriásinak tűnhet, ám Párizs így is az elmúlt évtizedek legolcsóbb nyári olimpiáját rendezte meg. A 2021-es tokiói olimpia például 12 milliárd euró emésztett fel a NOB szerint. Az olcsóság oka, hogy a francia főváros szinte teljes egészében a már meglévő infrastruktúrát használta, azaz alig épített új épületeket, de azokat is olyan formában, hogy később lakásként hasznosíthatók legyenek.

Biztató jelek a párizsi olimpia gazdasági hatásairól

Az, hogy megérte-e Franciaországnak megrendezni a párizsi nyári olimpiát, csak évek múltán jelenthető ki biztosra. Biztató jelek azonban már látszanak a Choose Paris Region, a francia főváros gazdasági és turisztikai fejlesztési ügynöksége szerint.

„Pozitívum, hogy 500 ezerrel több turistánk volt, mint tavaly nyáron, aminek természetesen határozott gazdasági hatása van. Több nemzetközi turista érkezett, mint amire számítottunk, akik többet is költöttek” – jelentette ki Alexandra Dublanche, az ügynökség elnöke a Euronewsnak. A vezető hozzátette, hogy főként brit, amerikai és német látogatók érkeztek az országba, de az ázsiaiak is nagyobb számban fordultak meg.

FRANCE - OLYMPIC RINGS AT THE LOUVRE
Több turista érkezett Párizsba idén nyáron, mint a tavalyin / Fotó: Claire Serie / Hans Lucas /AFP

Az ügynökség repülőjegy-foglalásokra hivatkozva azt állítja, hogy októberben 7 százalékkal, novemberben pedig 6 százalékkal több turista érkezhet Franciaországba, mint a tavalyi év azonos időszakaiban. Dublanche kiemelte, hogy az idegenforgalom szempontjából már a tavalyi év is nagyon pozitív volt a rögbi-világbajnokság miatt.

Az előnyök hosszú távon éreztethetik hatásukat

A Sportjogi és Sportgazdasági Központ (CDES) becslése szerint az esemény 6,7-11 milliárd euró többletet hozhat a párizsi régiónak. A pontos számadatokat néhány hónap múlva teszik közzé.

A Bank of France kedden megerősítette a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését, továbbra is 0,4 százalék körüli gazdasági növekedést vár a GDP arányában, részben az olimpia pozitív hatása miatt. A francia gazdaság a második negyedévben 0,2 százalékkal bővült.

Franciaországnak a gazdasági löketre nagy szüksége van, miközben belpolitikai harcok közepette az állam költségvetési válság felé száguld.

Párizsi olimpia: az inflációt is megdobja a világverseny, de ebből a franciák nem sokat éreznek

Az olyan nagyszabású események, mint az olimpia vagy akár egy Taylor Swift-turné, tetemes áremelkedést hoznak a turizmusban és a kapcsolódó iparágakban, és átmenetileg megdobják a fogyasztói árindexet is. Az így kapott kép azonban torz, hiszen ezekből az áremelkedésekből az átlagos fogyasztó szinte semmit sem érez.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.