BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LOSONCZI Dávid

Felajánlja olimpiai pénzjutalmát a magyar birkózó – tizenhatmillió forintot

Losonczi Dávid az olimpián kijelentette, hogy az ötödik helyéért járó pénzjutalmat teljes egészében jótékony célokra fordítja majd, most pedig elárulta, hogy ezt az összeget (15 millió 700 ezer forint) kiegészítette 16 millió forintra, és három részben fogja szétosztani.

Losonczi Dávid világbajnok, olimpiai ötödik birkózó múlt hétfőn térdoperáción esett át, így háromhetes kényszerpihenőjét tölti, bár ennek ellenére visszatért a lendülete, és nem adta fel olimpiai álmait sem.

LOSONCZI Dávid
Losonczi Dávid az egészségügyet, a lakhatási problémákkal küzdő embereket és az állatmenhelyeket szeretné támogatni / Fotó: Illyés Tibor

A hazai szövetség beszámolója szerint Losonczi már régóta tudta, hogy műtét vár rá, de mivel olimpiára készült, nem foglalkozott vele. Jelenleg arra koncentrál, hogy tökéletes állapotban vágjon neki az alapozásnak, és elmondása szerint nemrég a kontrollvizsgálaton is megerősítették abban, hogy minden a legnagyobb rendben halad.

A 24 éves kötöttfogású birkózó felidézte a Párizsban történteket – ahol vb-címvédőként két győzelem után két vereséggel az ötödik helyen zárt –, és bár készült a nagy közönségre, valamint a média hatványozott érdeklődésére, mégis meg volt szeppenve, ezért nem tudta kizárni, hogy olimpián birkózik.

Hatalmas nyomással mentem ki, amelynek egy részét én tettem magamra. Azt vártam, és mások is azt várták, hogy aranyéremmel térek haza. Úgy hiszem, ez hiba volt, úgy kellett volna kimennem, hogy kibirkózom magam, és lesz, ami lesz

– mondta a 87 kilós klasszis, majd hozzátette, nagyon rosszul érintette a későbbi győztes, Szemen Novikovtól az elődöntőben elszenvedett vereség, de hisz abban, hogy minden okkal történik, most már pozitívan látja a helyzetet. Kijelentette: nem áll meg az olimpiai aranyéremig. A nyári játékokat követően rengeteg üzenetet kapott a szurkolóktól, emiatt átértékelte a párizsi szereplését.

Nekem az emberség az elsődleges célom, hogy azért szeressenek, aki vagyok, ne azért, amit elértem. 

– hangsúlyozta a sportoló. Hozzátette: nem az ötödik helyért ment ki, de az emberek ettől függetlenül is szerették. Ez minden szempontból nagyon sokat adott neki, és hatalmas motivációt jelent a jövőre. Párizs drága tanulópénz volt, mégis pozitív élményként maradt meg – mondta az ESMTK birkozója, aki az olimpián azt is kijelentette, hogy az ötödik helyéért járó pénzjutalmat teljes egészében jótékony célokra fordítja.

Most pedig elárulta, hogy 

ezt az összeget (15 millió 700 ezer forint) kiegészítette 16 millió forintra, és három részben fogja szétosztani.

Losonczi nem árulta el, pontosan kiknek adja ezt a pénzt, de az egészségügyet, a lakhatási problémákkal küzdő embereket és állatmenhelyeket is egyaránt szeretne belőle támogatni.

„Megvan mindenem, tizenhatmillió forinttal nem lennék se több, se kevesebb, azoknak az embereknek viszont nagy szükségük van rá, akiknek ezt adom. Soha nem a pénzért birkóztam, a célom az, hogy dicsőséget szerezzek Magyarországnak, és egészen biztos, hogy a jövőben is ugyanígy gondolkozom” – hangsúlyozta.

Párizsi olimpia: magyar éremesőt hoztak az ötkarikás játékok

Magyarországot a párizsi olimpián 20 sportágban 178 sportoló képviselte, akik összesen 19 érmet – ebből 6 arany, 7 ezüst és 6 bronz – szereztek. Hazánk ezzel a 14. helyen áll az éremtáblázaton, amivel olyan nagy nemzeteket utasított maga mögé, mint a 205 milliós Brazília vagy éppen a 48,7 milliós Spanyolország. 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.