BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fico-ellenes rigmusok betiltását tervezi a szlovák kormány

A szlovák kormány egyes tagjai szerint az országban zajló tüntetéseken sokan megengedhetetlen stílusban fejezik ki véleményüket, így a pozsonyi kabinet sajtóértesülések szerint egy törvénycsomaggal szabályozná a demonstrálók viselkedését.

Robert Ficóéknak nem tetszenek a szlovákiai tüntetéseken felcsendülő, elégedetlen állampolgárok által skandált rigmusok, ezért a pozsonyi kormány egy második „lex merénylet” nevű javaslatcsomagon dolgozik, melynek célja a demonstrálók viselkedésének szabályozása lehet – írta meg az Új Szó felvidéki hírportál a Denník N értesülései nyomán.

Fico
Robert Fico szlovák kormányfő / Fotó: Robert Fico Facebook-oldala

Tibor Gaspar korábbi országos rendőrfőkapitány, jelenlegi smeres képviselő a „Ficót börtönbe” szólamot hozta fel példaként annak bizonyítására, hogy sokan megengedhetetlen stílusban fejezik ki véleményüket.

A legutóbbi tüntetésen a tömeg Dusan Kovácik volt különleges ügyész szabadon engedésével kapcsolatban fogalmazta meg hasonló módon a nemtetszését.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, Robert Ficóra még május közepén, a szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülését követően lőtt rá egy férfi. A kormányfő a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően túlélte a támadást, ám maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett, a merénylet utáni első, július elején megtartott kormányülésen is csak bot segítségével tudott járni.

A merényletet a hatóságok terrortámadásnak minősítették, az elkövető Juraj Cintula tettéért 20–25 év szabadságvesztést kaphat, de akár életfogytiglan is lehet a büntetése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.