BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbánt méltatta a merénylet utáni első beszédében Fico

A szlovák miniszterelnök merénylet utáni első nyilvános beszédében a progresszív és liberális eszméket bírálta és Orbán Viktort méltatta. Robert Fico szerint alkotmánymódosításra is szükség van a progresszivizmus ellen.

A május 15-i merénylet után először beszélt a nyilvánosság előtt Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki harcias beszédben szólalt fel a progresszivizmus ellen, és Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját is méltatta.

Slovak PM speaks in video for first time since assassination attempt, Fico
Harcias beszéddel tért vissza a nyilvánosság elé Robert Fico a merénylet után / Fotó: AFP

A dévényi várban megtartott Cirill és Metód napi állami ünnepségen Fico a rákhoz hasonlította a progresszivizmust, ami ellen gátat kell építeni, valamint a nagymorva történelmi hagyomány és a szlovák nemzeti hagyomány közötti vitathatatlan folytonosságról beszélt – írja a Napunk, megjegyezve, hogy a kormányfőt állva tapsolták megérkezésekor, és ő is állva mondta el a beszédét.

Fico szerint méregként terjednek a liberális és progresszív eszmék

Fico a liberális és progresszív ideológiákat élesen bírálva elmonda, hogy nem akarja, hogy Szlovákia azok közé az országok közé tartozzon, amelyek karikatúrát csinálnak a nyugati civilizációból. Hozzátette, hogy ezen méregként terjedő ideológiák megfékezéséhez 

a kormánynak  módot kell találnia az alkotmány módosítására is.

A szlovák kormányfő mindemellett méltatta Orbán Viktort, amiért nemcsak Kijevbe, de Moszkvába is elutazott a héten, és elmondta, hogy ha egészségi állapota engedte volna, csatlakozott volna a magyar miniszterelnökhöz.

A dévényi megemlékezésen Fico mellett felszólalt Peter Pellegrini köztársasági elnök és Peter Ziga megbízott házelnök is. Jelen voltak a kormány tagjai, parlamenti képviselők és két volt államfő, Rudolf Schuster és Ivan Gasparovic. Azonban 

egyedül Fico volt az, aki beszédében csak a szlovákokat szólította meg, és a többi állampolgárt nem említette.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.