BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Terrortámadássá minősítették a Fico elleni merényletet

A vádak eredetileg előre megfontolt gyilkossági kísérletről szóltak, ez változott most terrorizmussá. A főügyész szerint az ügyben összegyűjtött bizonyítékok miatt súlyosbították a vádakat Fico támadójával szemben.

Terrortámadássá minősítették át a vádakat Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök elleni májusban elkövetett merénylet ügyében – közölte szerdán Maros Zilinka főügyész a Facebookon, hozzátéve, hogy a beszerzett bizonyítékok alapján minősítették át a merényletet terrortámadássá.

Robert Fico merénylet
Testőrök menekítik Ficót a merénylet után / Fotó: AFP

Egy terrorcselekmény elkövetője a szlovák büntetőtörvénykönyv szerint 20-25 év vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető. 

Az 59 éves Robert Fico ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba.

Fico hamarosan visszatér

Vasárnap Robert Kalinák hadügyminiszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Fico 2006–2010 és 2012–2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, 2023 októberében ismét kormányfő lett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.