BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Földrengés rázta meg Japánt, cunami fenyeget

A hatóságok a földrengés után figyelmeztetést adtak ki, mely több tartományt is érint. A cunamiveszély az ország déli, délnyugati részét érinti.

Miután Japán partjainál 6,9-es erősségű földrengést észleltek, a szigetország hatóságai cunami veszélyére figyelmeztetnek. A föld Mijazaki közelében Hiuga térségében mozdult meg és a cunami az ország déli részén csaphat majd le.

Close up of tsunami evacuation route sign, cunami
Cunamira figyelmeztető tábla Japánban (Fotó: Getty Images)

A Daily Mail beszámolója szerint a szökőárról szóló figyelmeztetések számos régiót érintenek a dél-nyugati Kiusu és Sikoku szigeteken. A törésvonalon fekvő szigetországban gyakoriak a földrengések és a cunami sem ismeretlen a japánok számára. 

Legutóbb idén január elején 7,6-es erősségű földrengés rázta meg Japánt, a földmozgás után cunamiriadót adtak ki a tengerpart mentén fekvő részeken, van, ahol öt méter magas hullámokat vártak. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe. A földmozgás fészke Isikava prefektúrában, tíz kilométer mélyen volt.

2011-ben a fukusimai atomerőművet megrongáló cunami azonban egy jóval erősebb, 9,0-es erősségű földrengés eredményeként csapott le a szigetországra. A 2011. március 11-i, pusztító erejű, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár, amely a legnagyobb japán sziget, Honsu keleti partvidékének nagy részét letarolta, több mint 22 ezer emberéletet követelt. A tengerparton fekvő Fukusima I atomerőművet sújtó földrengés és szökőár tönkretette a létesítmény áramtermelő és hűtő berendezéseit, ami az erőmű hat reaktorából háromban katasztrofális leolvadást idézett elő; ez volt a világ legsúlyosabb nukleáris balesete a csernobili atomerőmű 1986-os felrobbanása óta. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.