BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
May Day Commemoration in St Petersburg telegram Pavel Durov

Franciaországban letartóztatták a Telegram alapítóját

Durovot a párizsi Bourget repülőtérről bilincsben vezették el a rendőrök. A Telegram-vezérigazgató ellen, akinek a letartóztatását többen a szólásszabadság elleni támadásnak neveztek, várhatóan vasárnap emelnek vádakat.

A Telegram üzenetküldő alkalmazás orosz–francia milliárdos alapítóját és vezérigazgatóját szombat este letartóztatták a Párizs melletti Bourget repülőtéren.

May Day Commemoration in St Petersburg telegram Pavel Durov
Durov, a Telegram alapítója Oroszországban és külföldön is a szólásszabadság és a független média ikonjává vált / Fotó: NurPhoto via AFP

Pavel Durovo milliárdos ellen indított eljárás középpontjában a Telegram tartalomellenőrzésének és moderácójának szinte teljes hiánya áll, amely a hatóságok szerint lehetővé tette, hogy a közösségi médiaplatform bűnözőknek és bűncselekményeknek adjon otthont.

A rendőrség közleménye szerint ezért Durov többek között a drogkereskedelemben és a terrorizmusban is bűnrészes lehet.

A Reuters értesülései alapján hivatalos vádakat vasárnap délután fognak emelni ellene.

A közel egymilliárd felhasználóval rendelkező, titkosított Telegram különösen nagy befolyással bír Oroszországban, Ukrajnában és a volt Szovjetunió köztársaságaiban. A Facebook, a YouTube, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a Wechat után pedig a legnagyobb és legbefolyásosabb közösségi médiaplatformok közé sorolják.

Leállt Oroszországban a WhatsApp és a Telegram

Arról kommenteltek a felhasználók, hogy Moszkvában csak VPN-en keresztül lehet elérni a Telegramot, miközben a WhatsApp számítógépes, asztali verziója is elérhetetlenné vált. Ezzel egyidejűleg más online szolgáltatások, köztük a Wikipedia, a Skype és a Discord használói is problémákat tapasztaltak.

Az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanásával ez az applikáció vált a konfliktusról és az azt körülvevő politikáról szóló, mindkét oldalról szűretlenül érkező tartalmak fő forrásává. A platform egyes elemzők szerint a háború „virtuális csatatérévé” vált, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és tisztviselői, valamint az orosz kormány is nagymértékben használ.

A Telegram – amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elkerüljék a hivatalos ellenőrzést – egyben azon kevés helyek egyike lett, ahol az oroszok független hírekhez juthatnak a háborúról, miután a Kreml az ukrajnai inváziót követően szigorította a független média korlátozását.

A letartóztatás nyilvánosságra hozását követően az orosz külügyminisztérium azonnal Durov szabadlábra helyezését követelte.

Érdekes módon a Telegram és Moszkva között korántsem felhőtlen a kapcsolat. Az orosz kormány 2018-ban kezdte – hivatalosan – blokkolni a Telegramot, miután az alkalmazás nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági végzésnek, amely szerint az állambiztonsági szolgálatoknak hozzáférést kell biztosítani a felhasználók titkosított üzeneteihez.

Az intézkedés számos harmadik féltől származó szolgáltatást megszakított, de a Telegram ottani elérhetőségére kevés hatással volt. A tiltó végzés azonban tömeges tüntetéseket váltott ki Moszkvában, és bírálatokat váltott ki a nem kormányzati szervezetek részéről.

Az orosz származású Durov 2013-ban alapította a Telegramot a testvérével, Ohazáját pedig 2014-ben hagyta el, miután nem volt hajlandó eleget tenni a kormány azon követelésének, hogy tiltsa le az ellenzéki közösségeket a VKontakte közösségi médiaplatformon, amelyet akkor el is adott.

Telegram: az „utolsó független médiaplatform”

„Inkább vagyok szabad, minthogy bárkitől is parancsokat fogadjak el” – mondta Durov áprilisban Tucker Carlson amerikai újságírónak az Oroszországból való távozásáról és a cégének otthont kereséséről, amelynek során Berlinben, Londonban, Szingapúrban és San Franciscóban is megfordult.

A Telegram népszerűsége és szabad tartalommegosztása azonban nemcsak az orosz hatóságok célkeresztjébe helyezte annak fejlesztőjét: több európai ország, köztük a franciák is vizsgálatot indítottak a platform ellen biztonsági és adatvédelmi aggályok miatt.

Letartóztatását követően több nemzetközi üzleti és politikai személyiség is kiállt Durov mellett. Vasárnap reggelre a szabadon engedéséét követelte

  • Mihail Uljanov, Oroszország bécsi képviselője több nemzetközi szervezetben;
  • Elon Musk, az X, a korábban Twitter néven ismert közösségi médiaplatform milliárdos tulajdonosa;
  • valamint Robert F. Kennedy Jr. volt amerikai elnökjelölt is, aki pénteken állt be Donald Trump mögé.

Rajtuk kívül több ezer orosz blogger és nemzetközi Telegram-felhasználó felszólította a szólásszabadság támogatóit, hogy világszerte tüntessenek Durov letartóztatása ellen a francia nagykövetségek előtt.

Hatalmasat profitált a háborúból a Telegram

Az orosz–ukrán háború jelentősen megtolta a Telegram titkosított üzenetküldő szolgáltatás szekerét. Az alkalmazás elérte a 700 millió aktív havi felhasználót. A cég azt is közölte, hogy új prémium előfizetéses rendszert indít, így bizonyos összegért a felhasználók további szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.