BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Olaf Scholz

A hétvégén eljön a vég Olaf Scholz számára

Kulcsfontosságú tartományi választást rendeznek vasárnap Németországban. Ha Olaf Scholz szocialistáit megverik Brandenburgban – amire jó esély van –, az a kancellár politikai karrierjének végét jelenti.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén vesz részt. Politikai jövője azonban otthon, tőle 6 ezer kilométerre egy németországi tartományi választáson dől el. 

Olaf Scholz
Olaf Scholz német kancellár – vagy lecserélik, vagy előrehozott választás jön, ha veszít Brandenburg tartományban / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Egy újabb vereség a radikális jobboldaltól számára szinte biztosan a véget jelenti, 

simán benne van a pakliban, hogy pánikba esett pártja félretolja – mint a demokraták Joe Bident –, 

és egy olyan jelöltet keresnek, akivel a szociáldemokraták a jövő évi országos választáson el tudják kerülni a mészárlást – értékeli a helyzetet a Politico.

Scholz balközép Szociáldemokrata Pártja (SPD) a vasárnapi választás előtt Brandenburgban, a Berlint körülvevő keleti tartományban a közvélemény-kutatások szerint lemaradóban van a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) mögött.

Jöhet Pistorius vagy az előrehozott választás

Ha az SPD elveszíti ezt a hagyományos és nagyon erős bástyának számító tartományt, az választási kudarcainak újabb stációja lesz. A párt a harmadik helyre szorult – az AfD mögé – a júniusi európai választáson, és ezt a fájdalmas vereséget csak tetézte, hogy két kelet-németországi tartományban is csúfos vereséget szenvedett. Szeptember 1-jén a radikális jobboldal megnyerte Türingia tartományt, Szászországban pedig szorosan a második helyen végzett. Scholz SPD-je mindkét szavazáson alulmaradt.

Defense Minister Pistorius visits Hamburg
Boris Pistorius német védelmi miniszter – benne látják Scholz utódját / Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Ha az AfD bevisz még egy jobbhorgot a szocdemeknek, akkor a párt kénytelen lesz megszabadulni a népszerűségét egyre jobban elveszítő Scholztól. A hogyan tovább egyelőre nem világos, a pakliban benne van az is, hogy előrehozott választást tartanak – ez esetben félő, hogy a macroni útra lép Németország –, de az is lehet, hogy a kevésbé népszerűtlen védelmi minisztert, Boris Pistoriust manőverezik be a 2025-ös országos voksolás első számú választási helyére. 

Brandenburgi szimfónia 

Bár a vasárnapi szavazás látszólag az új brandenburgi tartományi parlamentről szól, Scholz pontosan tisztában van azzal, hogy valójában ő maga is a szavazólapon van. 

Az SPD 34 éve van hatalmon a tartományban, és ennek az időnek csaknem az egyharmada Dietmar Woidke szociáldemokrata miniszterelnök regnálásával telt el. 

A közvélemény-kutatások szerint a párt nem tudja elhárítani a vereséget ebben a fellegvárban; így 

az eredményt Scholzról szóló szélesebb körű népszavazásnak fogják tekinteni. 

Németországot a migrációval kapcsolatos félelmek és az EU legnagyobb gazdaságában tapasztalható végzetes repedések szorongatják.

A brandenburgi tartomány szociáldemokrata kampánycsapata szerint a kudarcról a szövetségi kormány siralmas teljesítménye tehet. A párt tartományi vezetői összerezzenek az SPD országos szintű politikusainak televíziós szereplése láttán.

Először is, sokkal jobb lenne a helyzet, ha bizonyos emberek nem vennének részt többé a talkshow-kban

– hangzott Woidke helyettese, Katrin Lange fanyar ítélete, aki elviselhetetlennek nevezte Saskia Esken pártelnök nyilvános szerepléseit. Scholz számára az igazán szomorú az, hogy vasárnap semmit nem nyerhet, csak vesztesen kerülhet ki a helyzetből. Ha az SPD mégis hozza a tartományt, azt Dietmar Woidke tartományi miniszterelnök sikereként könyvelik el, aki hangsúlyosan a kancellár nélkül kampányolt. Ha viszont az AfD nyer, akkor Scholzot fogják hibáztatni. 

Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke – ha nyer, az ő érdeme, ha veszít, Scholz a hibás /  Fotó: AFP

Nem titok, hogy a szövetségi politika jelenleg nem feltétlenül a népszerűség csúcsán van

– mondta Klara Geywitz, az SPD frakcióvezető-helyettese, építésügyi miniszter a Politico Berlin Playbook Podcast című csütörtöki műsorában. 

Scholz végjátéka 

Az SPD több vezető személyisége szerint egy brandenburgi vereség a kormánykoalíció, az SPD, a Zöldek és a liberális FDP együttműködésének összeomlásához vezethet. Az SPD-nél kezd felsejleni, hogy Scholz nem nyerheti meg a következő szövetségi választást. Scholz számára baljóslatú az is, hogy kéznél van egy vonzó alternatíva: Boris Pistorius védelmi miniszter. 

Pistorius a legnépszerűbb politikus a kormánykoalícióban, és messze a legnépszerűbb szociáldemokrata. 

Tettre késznek és jó kommunikátornak tartják, miközben a kommunikáció Scholz legnagyobb gyengeségének számít. Szinte nincs olyan nyilvános esemény, hogy ne kérdeznék meg Pistoriustól, készen áll-e arra, hogy a színpadra lépjen. Eddig ügyesen tagadta, hogy érdekelné Scholz trónfosztása.

Bár Pistoriust az SPD konzervatív szárnyához tartozónak tekintik, a párt baloldali képviselői is támogatják, megértik, hogy ha az alsó-szászországi politikus indulna a következő parlamenti választáson, az az egész párt számára szavazatnyereséget jelenthetne. Néhány szociáldemokrata már nyilvánosan is hangoztatja ezt: 

Az SPD-nek el kell gondolkodnia Pistorius kancellárjelöltségén

– mondta Dieter Reiter, München polgármestere.

Az SPD-ben a következő forgatókönyvről folyik a vita: 

  • a brandenburgi tartományi választás után a szövetségi koalícióban a konfliktusok kétségtelenül újra felforrnak. 
  • Ahelyett azonban, hogy az SPD az eddigi minta alapján kompromisszumra törekedne, sokkal inkább bele kellene állnia a konfliktusokba, például olyan fontos kérdésekben, mint a nyugdíjak vagy a Commerzbank állami tulajdonrészének eladása, és el kellene utasítania az FDP liberálisainak tett további engedményeket. 
  • Ha ezt a stratégiát elfogadják, az novemberben a koalíció összeomlását idézheti elő, és tavasszal új választás kiírását eredményezheti. 
  • Ebben a forgatókönyvben az SPD új kancellárjelöltjéről szóló vita kerül majd előtérbe, vagyis a szociáldemokraták tematizálhatják a politikai teret.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.