BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
This photo taken on August 12, 2016 shows Choe Yong Nam (L), director of the General Bureau of Public Service who doubles as chairman of the preparatory committee for the festival, saying "cheers" with other officials after the opening ceremony of the Pyongyang Taedonggang Beer Festival on the banks of the Taedong river in Pyongyang. (Photo by Kim Won-Jin / AFP)

Átverte az egész világot az orosz sajtó

Mindenki átvette, de nem ellenőrizte a hírt, hogy Észak-Korea sört exportál Oroszországba.

Bejárta az egész világsajtót a héten a hír, hogy Moszkva és Phenjan egyre szorosabb együttműködésének újabb jeleként Észak-Korea ezentúl rakéták és egyéb fegyverek mellett sört is exportál Oroszországba.

Senki sem ellenőrizte a sörexport hírének valóságtartalmát / Fotó: Ed Jones / AFP

Vámhivatali dokumentumokra hivatkozva elsőként az RBC Group (RosBiznesConsulting) nevű moszkvai székhelyű orosz médiacsoport gazdasági portálja számolt be a fejleményről, és azt hamarosan felkapta még az állami hírügynökség, a TASZSZ, a Novaja, Gazeta, a Moscow Times, a dél-koreai Yonhap hírügynökség, sőt, még a Reuters is.

Utóbbi arról tudósított, hogy a távol-keleti Komszomolszk-na-Amure városban júniusban bejegyzett cég, a Vostokbirtrade kapott exportengedélyt Észak-Koreában gyártott sör behozatalára. A hírügynökség azt is megemlítette, hogy 

Phenjan az utóbbi időben jelentősen fokozta a sörgyártást, hogy az export által külföldi devizához jusson.

Félreértés az egész

Egyedül a kimondottan észak-koreai hírekkel foglalkozó NKNews portál vette a fáradságot, hogy utánanézzen, mennyi igaz a dologból. Kiderült, hogy semmi: elrontották a vámnyilatkozatot, az azon exportálóként szereplő Heilongjiang Quanrun Beer nem észak-koreai, hanem kínai.

Valószínűnek tűnik, hogy a RusAccreditation állami akkreditáló nyilvántartása tévesen adta meg a szállító országot, mivel Észak-Korea és Kína orosz nyelvű rövidítései hasonlóak, és csak egy betűben különböznek (a KNDR jelenti Észak-Koreát, a KNR pedig Kínát. A két ország hivatalos orosz neve is hasonló, emlékeztetett a portál.

This photo taken on August 12, 2016 shows Choe Yong Nam (L), director of the General Bureau of Public Service who doubles as chairman of the preparatory committee for the festival, saying "cheers" with other officials after the opening ceremony of the Pyongyang Taedonggang Beer Festival on the banks of the Taedong river in Pyongyang. (Photo by Kim Won-Jin / AFP)
Nincs kizárva, hogy Észak-Korea exportál sört Oroszországba / Fotó:  Kim Won-Jin / AFP

Ez a tény természetesen nem zárja ki, hogy Észak-Korea exportál sört Oroszországba, például a széles körben ismert Taedonggang márkát,

amelyet Kínába szállítanak. Több tucat észak-koreai cég kínál szolgáltatásokat és küld munkavállalókat Oroszországba a nemzetközi szankciók ellenére. A phenjani székhelyű Korea Medical Supplies Trading Company például bizonyítottan engedélyt kér arra, hogy citromfűcukrot exportálhasson az orosz piacra.

Az NK News több más olyan esetet is talált, amikor a vállalatok származási országát tévesen jelölték meg az adatbázisban, különösen Észak- és Dél-Korea hivatalos nevét tévesztik össze, emlékeztetett a portál.

Közismert a két ország katonai együttműködése is, kölcsönös védelmi együttműködést is kötöttek, és Ukrajna bizonyítani tudja, hogy észak-koreai fegyvereket is bevetnek a háborúban.

Sör, ló és kecske

Azt tehát pontosan nem lehet tudni, ihatnak-e az oroszok észak-koreai sört, az viszont tény, hogy a kétoldalú kereskedelem bővül a két ország között, egészen szokatlan területeken is.

Orlov trotter
Gyorsaságáért és állóképességéért kedvelik az Orlov ügetőt / Fotó: GettyImages

Múlt hónapban az orosz hatóságok hivatalosan is bejelentették, hogy több mint négyszáz kecskét és 24 Orlov ügetőt exportáltak Észak-Koreába – ez a Wikipédia szerint az ügetőfajták közül a legöregebb, Oroszország egyik legrégibb és legkedveltebb lófajtája. Elsősorban orosz területen vannak elismert ménesek, de a Balti államok és Ukrajna területén is találhatók fajtatiszta állományok.

Európában is jelen van, de nem külön ménesekben, hanem együtt kezelik a többi ügetőfajtával. 

A fajtát a gyorsasága és az állóképessége miatt értékelik különösen nagyra.

A határon minden ló kapott mikrocsipet.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető köztudottan lelkes lovas, és az utolsó lovakat 2022-ben szállították az országba. Az exportált kecskék pedigréjéről nincs hír.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.