BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Ebben az ütemben fogják feloldani a lezárt utakat az árvíz után

Több napba is telik, mire az árvíz levonulását követően meg tudják tisztítani a lezárt utakat a Magyar Közút munkatársai, ezért az autósok türelmét kérik.

Míg Esztergom térségében hamarosan eléri a csúcsot, addig a Duna felsőbb szakaszain már tetőzött az árhullám és ezzel együtt egy lassú apadás is megindulhatott. A vízügyi előrejelzések alapján ez akár több napig tartó folyamat is lehet, míg olyan mértékig húzódik vissza a folyó, hogy az elöntött közutakat meg lehet nyitni közölte a Magyar Közút. Az állami útkezelő szerint ahhoz, hogy egy-egy utat újra birtokba vehessenek a közlekedők, előtte még a közútkezelőnek át kell vizsgálni az egyes szakaszokat, hogy az árvíz okozott-e bármilyen károsodást, ha igen, akkor azok helyreállításáról és magáról a takarítási munkákról is gondoskodnia kell.

árvíz
Meghatározott ütemben fogják feloldani az utakat az árvíz után / Fotó: Mohai Balázs/MTI

Azt írják, hogy az árhullám levonulását és a tetőzést követően egy elhúzódó, lassú apadás várható a Duna hazai szakaszán.

Ez azt jelenti, hogy akár több nap is eltelhet a tetőzéstől számítva, míg egy-egy elöntött szakasz újra járható lesz.

Ehhez mindenképpen szükséges, hogy a Magyar Közút szakemberei is megközelíthessék az elöntött szakaszokat, azokat átvizsgálhassák, hogy a földművek, a padka, a burkolat vagy az utakon található kisebb-nagyobb hidak szenvedtek-e károkat az árvíz során.

A közútkezelő felhívja a figyelmet, hogy azokon a területeken, ahol az árhullám már levonult, de még érvényben vannak korlátozások, azokat vegyék komolyan és tartsák be. 

Külső szemlélőként akár úgy tűnhet, hogy járható egy út, de ha az út földművei, útalapja megsérült az árvízben, akkor balesetveszélyes is lehet ezekre a szakaszokra ráhajtani

írják, hozzátéve, hogy éppen ezért érdemes az autósoknak még utazás előtt tájékozódniuk a korlátozással érintett szakaszokról a Magyar Közút Útinform szolgálatának www.utinform.hu oldalán. 

Megjegyzik, hogy az árhullám a Budapest alatti térségekben is megjelent, így 

  • Fejér, 
  • Bács-Kiskun, 
  • Tolna és Baranya vármegyében is vannak már útlezárások vagy sebességkorlátozással érintett szakaszok. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a Duna árterében az árvíz miatt élénk a vadmozgás, ezért kérik, hogy fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.