BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Home office: egymásnak feszül az Amazon és a brit kormány

Az Amazon második legnagyobb piaca az Egyesült Királyságban van, így nem árt jóban lennie a brit kormánnyal – az otthoni munkavégzés kérdésében viszont nem értenek egyet. Ameddig az Amazon szinte teljesen eltörölné a home office-t, addig a brit kormány a rugalmasabb, hibrid munkavégzést támogatja.

Két eltérő nézőpont létezik azzal kapcsolatban, hogy az irodai dolgozók hol tudnak a legjobban dolgozni: az Amazon például visszarendelte alkalmazottait az irodákba heti öt napra, míg a brit kormány éppen a rugalmas munkavégzési jogok megerősítését szorgalmazza, beleértve az otthoni munkavégzést (home office-t) is. Az Amazon szerint az irodai jelenlét javítja az innovációt, az együttműködést és a kapcsolatokat, míg a kormány úgy véli, hogy a rugalmasság növeli a teljesítményt és a dolgozói elkötelezettséget.

Female graphic designer working at home using laptop and graphic tablet. home office
Home office: egymásnak feszül az Amazon és a brit kormány / Fotó: Northfoto

Több kutatás is foglalkozik az otthoni és az irodai munkavégzés hatékonyságával. A Microsoft például a világjárvány idején megfigyelte, hogy a dolgozók kevésbé építettek új kapcsolatokat a távmunka során, és a valós idejű kommunikáció csökkent. Egy Stanford Egyetemen végzett kutatás szerint a kínai CTrip cég otthon dolgozó alkalmazottai 13 százalékkal voltak produktívabbak, mert kevesebb szünetet tartottak és kevesebb volt a betegnapjuk – írja a BBC. Azonban 

a teljes távmunka a produktivitás 10 százalékos csökkenéséhez is vezethet.

Az Amazonhoz hasonlóan más nagyvállalatokhoz, szintén visszarendelte munkatársait az irodába, míg Európa egyes bankjai rugalmasabb megközelítést alkalmaznak. Az otthoni munkavégzés azonban sok ember, például a fogyatékkal élők számára is előnyös lehet, mert nagyobb önállóságot és hatékonyságot biztosít számukra.

Az Amazon célja, hogy 2025 első negyedévének végére legalább 15 százalékkal növeljék az egyéni munkatársak arányát a vezetőkhöz képest. 

Home office helyett hibrid munkavégzés

Ezzel ellentétben a brit kormány nincs teljesen a home office ellen: a rugalmas munkavégzést szorgalmazzák, beleértve az otthoni munkavégzés jogainak megerősítését. Azt vallják, hogy a rugalmasság javítja a dolgozók teljesítményét, növeli a lojalitást és a termelékenységet. Olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a gondozási felelősségek, ezzel a dolgozók élethelyzetét és egyéni igényeit is szem előtt tartják.

A brit kormány szerint a hibrid munkavégzés előnyös a munkavállalók számára, 

mivel jobb munka-magánélet egyensúlyt, nagyobb összpontosítást, kevesebb zavaró tényezőt és magasabb motivációt eredményez. Míg a kizárólag otthonról végzett munkavégzés aránya csökken az Egyesült Királyságban, a hibrid munkavégzés továbbra is növekvő tendenciát mutat, jelenleg a munkavállalók 27 százaléka dolgozik ilyen módon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.