BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán mossa kezeit: tagadják, hogy ballisztikus rakétákat küldtek Moszkvának

Teherán állítása szerint egyik félnek sem nyújt katonai támogatást az orosz–ukrán háborúban.

Irán tagadta azokat a híreket, amelyek szerint ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, és azt állította, hogy az orosz–ukrán háborúban egyik félnek sem nyújt katonai támogatást.

Iran Missiles Display
Fotó: AFP

Az Iráni Iszlám Köztársaság alapvető megközelítése az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban következetes és változatlan – idézi az állami IRNA hírügynökség Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivőt. 

A ballisztikus rakéták Oroszországba történő szállítására vonatkozó ismételt állítások egyes nyugati országok politikai céljaitól és indítékaitól vezéreltek, és teljesen alaptalanok

– hangsúlyozta Kanáni.

A Bloomberg pénteken arról számolt be, hogy Irán ballisztikus rakétákat küldött Oroszországnak, dacolva az amerikai és európai politikusok hónapok óta tartó figyelmeztetéseivel. Teherán állítólag több száz drónt szállított Oroszországnak az Ukrajna elleni, két és fél éve tartó orosz háború során.  

Az Egyesült Államok még szombaton reagált az iráni fegyverszállításól szóló hírekre. A Fehér Ház szerint drámai eszkaláció lenne, ha Irán Oroszországnak nyújtana támogatást, azaz ballisztikus rakétákat szállítana. Sean Sewitt nemzetbiztonsági szóvivő szerint

 az Oroszország és Irán közötti partnerség veszélyezteti Európa biztonságát.

Szerinte Irán destabilizáló hatása túlnyúlik a Közel-Keleten, és az egész világot érinti. 

Korábban Irán állandó ENSZ-képviselete azt közölte: Teherán „embertelennek” tartja, hogy a konfliktusban álló feleknek fegyvert szállítanak egyes országok. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.