BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyelország és Litvánia a védelmi együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá

Andrzej Duda a két ország történelmi kapcsolataira hivatkozva a szorosabb védelmi együttműködés szükségességét hangsúlyozta.

Lengyelország és Litvánia biztonsági együttműködéséről szóló, valamint a két ország közötti szoros kapcsolatok további erősítését célzó közös nyilatkozatot írt alá csütörtökön Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök a délkelet-lengyelországi Lublinban. 

Poland's President Andrzej Duda greets Lithuania's President Gitanas Nauseda during a welcoming ceremony at the Presidential Palace in Warsaw, Poland on September 4, 2024. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
Fotó: AFP

Andrzej Duda a két ország történelmi kapcsolataira hivatkozva – valamint a lublini unió megkötésére utalva, amellyel 1569-ben létrejött Európa akkor egyik legnagyobb országa, a lengyel–litván köztársaság – a szorosabb védelmi együttműködés szükségességét hangsúlyozta az ukrajnai háború miatt kialakult feszült helyzetben.

A litván államfő kiemelte: Lengyelország és Litvánia stratégiai együttműködésének különösen nagy a jelentősége az orosz–ukrán háború idején. Gitanas Nauseda és Andrzej Duda Lublinban megbeszéléseket folytatott a városban működő mintegy 4 ezer fős litván–lengyel–ukrán dandár (Litpolukrbrig) parancsnokaival is.

A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre létrehozott közös alakulat az EU harccsoportjainak mintájára szerveződött, miután a három ország védelmi minisztere 2009-ben aláírta a létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot. A dandárnak az eredeti elképzelések szerint 2013-ban kellett volna elérnie a teljes harckészültséget, erre azonban csak 2017-ben került sor.

Korábban, a nap folyamán Varsóban a két államfő közösen megnyitotta a lengyel–litván hadiipari fórumot, ahol Duda bejelentette: Lengyelország a szomszédos államban zajló háború főbb tanulságait levonva újabb hadiipari beruházásokat indít.

Az X-en közzétett jelentés szerint az elnökök a lengyel–litván kapcsolatok megvitatása során a katonai mobilitáshoz is kapcsolódó közös gazdasági, energetikai és közlekedési infrastrukturális beruházásokról – köztük a Via Baltica és a Rail Baltica nevű közúti és vasúti folyosóról, valamint a lengyel–litván gázösszeköttetésről – is egyeztettek, valamint több együttműködési szerződést is aláírtak a kiberbiztonság és a védelem területén.

Felkapottá vált a Baltikum és Lengyelország a turisták körében, megnéztük, hogy miért

Jön a balti riviéra időszaka? A nyári hőhullámok és a klímaváltozás hatására egyre felkapottabb az európai utazók körében a baltikumi nyaralás. A klíma ezekben az országokban nyáron kellemes, nem úgy, mint Dél-Európában, ahol rendszerint hőhullámok tombolnak. Lengyelország és a Baltikum, azaz Lettország, Litvánia és Észtország egyre népszerűbb utazási cél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.