BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A NAV végleg leszámolna a csaló utalványokkal

A Puebla és Tercel cégcsoport az adóelkerülés érdekében fiktív számlákkal is trükközött. A NAV mintegy 800 elkövetővel szemben nyomoz. Az ügyészség 23 cégvezetővel szemben emelt vádat.

Csaknem 800 elkövetővel szemben nyomoz költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága. Az ügyben a pénzügyi nyomozók közel 2500 tanút, illetve 250 gyanúsítottat hallgattak ki eddig. Az ügyészség 23 cégvezetővel szemben emelt vádat.

Boss,Giving,Salary,In,Paper,Envelope,To,Employee,Indoors,,Closeup
Puebla utalvány NAV
Keményen lesújtott a NAV az utalványos csalókra / Fotó: Shutterstock / NAV

A látszólag legálisan működő Puebla és Tercel cégcsoport 2014 és 2019 között ügynökökön keresztül értékesített utalványokat gazdasági társaságoknak, önkormányzatoknak, közintézményeknek, színházaknak, valamint sportegyesületeknek. A munkáltatók a cégcsoport szolgáltatását igénybe véve a megrendelt utalványokat – azok kiosztását követően, vagy akár anélkül is – készpénzre váltották, majd bér jellegű juttatásként a dolgozóiknak adták, így kerülték el a munkaviszonyból származó jövedelmet terhelő adók és járulékok megfizetését.

A cégcsoport számos szövetkezetet is alapított, amelyek a megrendelők tevékenységi köréhez kapcsolódó szolgáltatásokról állítottak ki számlákat. A megrendelő cégek saját munkavállalóikat léptették be a 15 különböző szövetkezet valamelyikébe, majd az elvégzett munka után járó díjazást munkabér helyett tagi támogatás jogcímén fizették ki a dolgozóknak, szintén megkerülve a munkáltatással összefüggő adó- és járulékfizetési kötelezettséget.

Ezenfelül a Puebla és Tercel cégcsoport az adóelkerülés érdekében fiktív számlákkal is trükközött. A számlákon feltüntetett szolgáltatások (például call center vagy adminisztratív szolgáltatás) a valóságban nem teljesültek, azok áfatartalmát a megrendelők jogosulatlanul helyezték levonásba.

Hamis játékok tömegét foglalta le a NAV

Közel húszezer hamis játék került elő egy budapesti üzlet „titkos” raktárából. A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőreit a cégvezető sem tudta félrevezetni. Az ötvenmillió forint értékű silány hamisítványokat a hatóság lefoglalta.

Az ügyben eddig 23 cégvezetővel szemben emeltek vádat költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt. Ők a bűncselekmények elkövetését beismerték, és a vagyoni hátrány teljes összegét önként megtérítették a NAV elkülönített letéti számlájára, vagy önrevízióval.

A hatályos Büntető törvénykönyv szerint korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a költségvetési csalással okozott vagyoni hátrányt a vádemelés előtt megtéríti. Azon gyanúsítottak esetében, akiknél a gyanúsítás tárgyát képező cselekmény büntetési tétele nem haladja meg az öt évet, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség felajánlotta, hogy feltételesen felfüggeszti az eljárást, és annak eredményéhez (beismerő vallomás és az okozott vagyoni hátrány önkéntes megtérítése) képest az eljárás megszüntetését helyezi kilátásba.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.