BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lecsapott a NAV – számla nélkül árult egy gyorsétkezde

Minden hatodik eladását eltitkolta egy gyorsétkezde a NAV előtt. Azonban az üzlet kamerafelvételei és a privát laptop adatbázisa alapján mindent rekonstruált a NAV.

Nem szerepeltek sem az online pénztárgép, sem az online számlák adatbázisában azok az eladások, amelyeket az üzlet kamerafelvételei és a saját laptopba mentett rendelési, számlázási adatok alapján rekonstruáltak – írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében.

Eltitkolta
Eltitkolta minden hatodik eladását egy gyorsétkezde / Fotó: Shutterstock

A revizorok helyszíni ellenőrzéssel adatmentést végeztek az étkezdében működő informatikai eszközökről, az adózó saját laptopjába rögzített forgalmi adatokról és a kamerák felvételeiről is. A NAV összevetette a laptopon talált rendelési adatok állományát az online számlázóprogram és az online pénztárgép adataival. Kiderült, hogy a vizsgált bizonylatok körülbelül egyhatodának nem volt nyoma a kiállított számlák és a pénztárgép adatai között. 

A laptopon tárolt bizonylatok számláit készpénzzel fizették. 

A revizorok a kamerafelvételeken is egyértelműen azonosítani tudták ezeket a megrendeléseket – olvasható.

A széles körű adatgyűjtés bebizonyította, hogy a valós bevételi adatokat a laptopon tárolt bizonylatok tartalmazzák. A NAV összevetette a valós forgalmat az adóbevallásokban szereplő információkkal, és kiderült, hogy

a 2022-es adóbevallásban rögzített összeg több mint hárommillió forinttal, a 2023-as pedig több mint ötmillió forinttal maradt el a valós bevételtől.

A vállalkozást több mint 1,6 millió forint áfa és mintegy 130 ezer forint turizmusfejlesztési hozzájárulás pótlólagos kötelezettsége is terhelte.

Kötelező lehet jövőre az e-áfa? A NAV elnöke ezt szorgalmazza

„Azt kezdeményeztem a pénzügyi kormányzatnál, hogy akár már 2025-ben tegyék kötelezővé az e-áfa használatát” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.