BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamu befektetési programot hirdettek csalók az MNB nevében

Bűnözők tesznek közzé valótlan hirdetéseket a Magyar Nemzeti Bank és egy tőzsdei kibocsátó állítólagos befektetési programjáról, amelynél az ügyfelek számlapénzére a jegybank garanciát vállalna. A hirdetések, ismert internetes portálok arculatával visszaélő cikkek hamisítványok: a csalók egyetlen célja a befektetők pénzének megszerzése. Az MNB feljelentést tett, és figyelmeztetést adott közzé honlapján a történtek miatt.

Feljelentést tett a Magyar Nemzeti Bank a nyomozó hatóságnál, és honlapja Figyelmeztetések menüpontjában figyelmeztetést tett közzé az ügyfelek számára egy a nevével visszaélő újabb csalássorozat nyomán – derült ki a jegybank közleményéből.

Hacker,Arriving,In,Hidden,Underground,Shelter,,Prepared,To,Launch,Ddos
online csalás
csalók
kormány
Nemzetgazdasági Minisztérium
NGM
A csalók visszaélnek a jegybank nevével / Fotó: Shutterstock

Mint emlékezetes, tavaly szeptemberben és idén májusban adathalász támadók az MNB telefonszámaival visszaélve próbálták megszerezni az ügyfelek bizalmas banki adatait.

A mostani támadássorozatnál a bűnözők a közösségi médiában tesznek közzé – vélhetően robotokkal – céges hirdetéseket arról, hogy az MNB (jellemzően a Mol csoporttal vagy más társasággal közösen) befektetési programot indított el, s ennek keretében az együttműködő cég részvényeit lehet megvenni. A hirdetésre kattintó érdeklődőket olyan honlapra navigálják át, amelyiken az ország vezető internetes hírportáljainak arculatával, esetleg ismert közéleti szereplőkkel, hamisított újságcikkekben reklámozzák a befektetést. Innét továbblépve az ügyfelek megadhatják adataikat, majd a csalók telefonos, e-mailes egyeztetés nyomán szerződéstervezetet küldenek nekik.

Az ezt aláíró, majd pénzt átadó ügyfelek többé nem kapják vissza befektetésüket. A csalók mostanáig a

  • Luna Capitals,
  • Cosmos Capital,
  • az Act Human Capital,
  • a Devix Group,
  • Market Internal,
  • illetve Multistox

cégneveket használták a visszaéléseknél. 

A bűncselekmény hitelességének növeléséért az általuk kiküldött „Projekt beruházási megállapodás” vagy „Arbitrázsi megállapodás” elnevezésű szerződéseken egy jelenleg vagy korábban felügyelt intézmény MNB-tevékenységi engedélyszámát szerepeltetik. Az ügyfelekkel való egyeztetések során az MNB közvetítői adatbázisából véletlenszerűen kiválasztott magánszemélyek neveit és nyilvántartási számait használják. Szintén e célt szolgálja, hogy a dokumentumokon valótlanul azt is állítják, hogy a befektetők ügyfélszámláján lévő pénzt a jegybank garantálja. 

A minimális befizetési összeg 90 ezer forint, amire a hirdetésekben irreális (akár heti 100 százalékos) hozamot ígérnek, passzív jövedelemként elérhető kiváló megtakarítási lehetőségként.

A valóság ezzel szemben az, hogy az MNB nem indított el befektetési programot a közelmúltban egyetlen tőzsdei kibocsátó társasággal sem, s így ehhez kapcsolódó garanciát sem vállal. A Magyar Nemzeti Bankhoz idén eddig több mint húsz ügyfélmegkeresés érkezett a témában. 

Két ügyféltől a csalók nemcsak a kezdeti befektetési összeget, de milliós megtakarítást vettek el magukat „befektetési tanácsadóként” vagy „könyvelőként” feltüntetve úgy, hogy távoli elérést biztosító programot telepíttettek az adott magánszemély számítógépére.

Támadásaik célja egyedül a befektetők megtakarításainak megszerzése, a csalás, vagyis nem végeznek jogosulatlan pénzügyi tevékenységet (pl. engedély nélküli tőkepiaci műveleteket, betétlekötést stb.) sem. Az ügyfelek pénzét magánszámlákra utaltatják el, majd azonnal eltűnnek.

A kiberbiztonsági kockázatok megelőzésére, csökkentésére tíz állami intézmény, köztük a jegybank és a pénzpiac szereplői KiberPajzs néven közös kommunikációs és edukációs kampányt folytatnak, továbbá elemzik a folyamatokat, lehetséges intézkedéseket az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek támogatására, védelmére. Érdemes felkeresni az MNB Pénzügyi Navigátor weboldalának digitális biztonsággal kapcsolatos oldalát is, amelyen hasznos információk találhatók a témában.

Ha egy ügyfél esetlegesen pénzt adott át a bűnözőknek, vagy bankszámlájánál visszaélést tapasztal, célszerű haladéktalanul feljelentést tennie a rendőrségen, bejelentést tenni a bankjánál, segítve a visszaélések felderítését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.