BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebben, de többet adtak a civileknek az egy százalékokból

Az 1 százalékos felajánlásokból több mint 17 milliárd forint gyűlt össze. Egy átlagos civil szervezet mintegy 577 ezer forintnak örülhetett ezeknek az adományoknak köszönhetően.

Bár minimálisan, 3 százalékkal csökkent az adójuk 1 százalékát különböző civil szervezeteknek felajánlók száma idén, a tavalyinál így is 2 milliárddal több, 17 milliárd forintot meghaladó összeg jutott ilyen módon a civileknek – derül ki  a NIOK (Nonprofit Információs és Oktató Központ)  Alapítvány által, a NAV adataiból készített elemzéséből.

civil szervezet
A legtöbb pénzt a Partizán kapta idén / Fotó: Partizán / Facebook

Az adatokból kiderül, hogy több mint 1,7 millióan rendelkeztek adójuk egy százalékáról, igaz, tavaly ez a szám még az 1,8 milliót is meghaladta. A felajánlásokból részesülő civil szervezetek száma 428-cal nőtt tavalyhoz képest, így már 29 933 szervezet részesült ilyen módon támogatásokból. Ugyanakkor egy szervezetnek átlagosan csak 59-en ajánlották fel adójuk egy százalékát, így 

az egy civil szervezetre jutó átlagos összeg 577 715 forint volt, ami több mint 58 ezer forinttal magasabb a tavalyinál.

Mind felajánlott összegben, mind a felajánlók számában az első helyen a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány végzett, a szervezetnek közel 37 ezren több mint 416 millió forintot kalapoztak össze. A képzeletbeli dobogóra még a Heim Pál Gyermekkórház és az Országos Mentőszolgálat alapítványa állhatott fel, mind a két szervezet több mint 300 millió forintot gyűjtött össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.