BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Súlyos összeget kell fizetnie Spanyolországnak, miután vérátömlesztést kapott egy jehova tanúja

Az evangéliumi keresztény egyház szerint a vérátömlesztés Isten akarata ellen van. Spanyolország ezért több mint tízmillió forintot fizet egy hívőnek.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság (ECHR) elítélte Spanyolországot kedden egy olyan ügyben, melynek során egy jehova tanúja annak ellenére kapott vért egy műtét alatt, hogy ez ellenkezett az akaratával.

Jehovah's Witnesses and blood transfusions, conceptual image, Jehova Tanúi
A jehova tanúi ellenzik a vérátömlesztést / Fotó:  AFP

A bíróság döntése szerint a történtek az Európai Emberi Jogi Egyezmény 8-as, magánéletről szóló és 9-es, vallás- és gondolatszabadságról szóló cikkelyét sértették meg. Ezért a bíróság 26 ezer eurót (több mint 10 millió forint) ítélt meg kártérítésként és a jogi költségek fedezésére – jelenti az AFP hírügynökség.

Az ügy során az evangélikus keresztény egyházhoz tartozó, Spanyolországban élő, de ecuadori Rosa Edelmira Pindo Mulla kapott vért egy sürgősségi műtét során, noha 

vallása szerint Isten akaratával ellentétes, hogy vért kapjon. 

A jehova tanúi ezért elutasítják a vérátömlesztést. Pindo Mulla 2020 márciusában nyújtotta be keresetét az ECHR-hez, mely dönt az Európai Emberi Jogi Egyezményének betartása kapcsán. A bíróság szerint Pindo Mulla nem használhatta autonómiáját, hogy egy hite szerint fontos kérdésben döntsön.

A Jehova Tanúi Egyházának világszerte mintegy 8,6 millió tagja van, az amerikai központú keresztény gyülekezet elutasítja a vérátömlesztést, és régóta lobbizik azért, hogy olyan klinikai megoldások szülessenek, melyek megszüntetik a vérátömlesztés igényét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.