BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telepesek ellen tüntető amerikait lőttek le az izraeliek

Egy Ciszjordániában az izraeli telepek ellen tiltakozó nőtt lőttek fejbe, aki török és amerikai állampolgár volt. A területen is fokozódik a feszültség az egyre intenzívebb izraeli rajtaütések nyomán.

Az izraeli csapatok pénteken lelőttek egy amerikai-török kettős állampolgárt, aki Ciszjordániában tiltakozott az izraeli telepek ellen – közölte a török külügyminisztérium.

izrael
A lelőtt török-amerikai aktivista, Aysenur Ezgi Eygi / Fotó: IHA-AW282353

A 26 éves Aysenur Ezgi Eygit fejbe lőtték, és egy palesztin kórházban vesztette életét a török hatóságok szerint. Eygi a telepek kibővítése ellen tiltakozók ismert alakja volt a Nablusz melletti Beita városában, ahol lelőtték. Halála pont akkor következett be, amikor a török–izraeli viszony amúgy is rendkívül feszült Izrael gázai hadműveletei miatt, miközben Izrael kapcsolatai nem felhőtlenek az ország legközelebbi szövetségesével, az Egyesült Államokkal sem – írja a Financial Times.

Ciszjordániában is forrong az erőszak

Ciszjordániában is fellángolt az erőszak, miután az izraeli csapatok évek óta legnagyobb műveleteiket hajtották végre az elmúlt két hét során. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken a Dominikai Köztársaságban sajnálatát fejezte ki a tragikus veszteség miatt, és azt ígérte, hogy amint több információhoz jutnak a történtek kapcsán, azt megosztják a nyilvánossággal, és ha szükséges, cselekedni is fognak.

Recep Tajjip Erdogan török elnök pedig elítélte Izrael barbár beavatkozását a civil tüntetőkkel szemben, és megígérte, hogy Törökország minden platformon küzdeni fog az izraeli megszállás és népirtó politika ellen.

Nem az első amerikai áldozat

Az izraeli hadsereg szerint a katonák azért lőttek a tüntetőkre, mert azok köveket dobáltak, de vizsgálják a jelentéseket, mely szerint Eygi halálát a térségben eldördülő lövések okozták. A tüntető halála a harmadik nagy nyilvánosságot kapó eset, amikor Izraelt egy amerikai állampolgár megölésével vádolják. Az Al-Dzsazíra palesztin-amerikai újságíróját, Shireen Abu Akleht 2022 májusában lőtték le az izraeli katonák, amikor Dzseninben egy tűzharcról tudósított, míg a 78 éves palesztin-amerikai Omar As’ad szívrohamot kapott, miután egy ellenőrző ponton őrizetbe vették.

A palesztin egészségügyi hatóságok szerint 

egy közeli faluban egy 13 éves lányt talált el egy golyó a mellkasán az otthonában, miközben izraeli telepesek harcoltak a helyi lakosokkal. 

A térségben izraeli katonák is voltak, és egyelőre nem tudni, hogy kinek a lövése okozta a lány halálát. Az izraeli hadsereg közölte, hogy kivonultak Dzseninből és egy közeli menekülttáborból, ahol milicistákat támadtak. 

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint több mint harmincan vesztették életüket a műveletben. Az izraeli hadsereg szerint csak Dzseninben 14 közülük felfegyverzett milicista volt.

A Hamász október 7-i terrortámadása óta az izraeli rajtaütések egyre intenzívebbek Ciszjordánában is, ahol az izraeli telepesek is egyre erőszakosabban lépnek fel, több nemzetközi szankciót is kiváltva a legszélsőségesebb tagjaikkal szemben. Az ENSZ adatai szerint több mint 630 palesztint ölt meg az izraeli hdsereg a térségben, míg a telepesek legalább 11 emberrel végeztek. Ugyanezen időszak alatt a palesztinok 18 izraelit öltek meg, 13 katonát és 5 telepest.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.