BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa október 2-án rendkívüli ülést tart a közel-keleti helyzet miatt

Szerdán rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a közel-keleti helyzetről, miután kedd este Irán mintegy 180 ballisztikus rakétával támadta Izraelt.

Október 2-án, szerdán rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) a közel-keleti helyzetről. Az ENSZ Biztonsági Tanácsát ebben a hónapban elnöklő Svájc állandó missziója október 1-jén nyilatkozott erről újságíróknak.

Fotó: AFP

„Október 2-ára, szerdára tűztünk ki nyílt találkozót a Közel-Keletről” – áll a diplomáciai képviselet közleményében. Azt is jelezték, hogy az ülést követően a Biztonsági Tanács zárt konzultációt is folytat ugyanebben a kérdésben. 

Kedd este Irán ballisztikus rakétatámadást intézett Izrael ellen. Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) megerősítette, hogy rakétákat indítottak Izrael ellen, és kemény választ ígért, ha Tel-Aviv reagál a támadásra. Az izraeli hadsereg szóvivője pedig kemény választ ígért a támadásra. Az amerikai külügyminisztérium pedig felszolította a világot, hogy ítélje el Izrael megtámadását és jelezte, hogy az USA teljes vállszéleséggel kiáll Izrael mellett. Jake Sullivan az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója pedig az újságíróknak tartott tájékoztatón megjegyezte, hogy Irán Izrael elleni támadása „jelentős eszkaláció” a térségben. Azt mondta, az Egyesült Államok világossá tette, hogy a támadásnak "súlyos következményei lesznek".

Az iráni Tasnim ügynökség kijelentette, hogy a támadás eredményeként iráni rakéták több mint 20 izraeli F-35-ös repülőgépet , valamint Askelon városában lévő gázplatformot találtak el. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ugyanakkor megjegyezte, hogy az iráni támadás Teherán kijelentéseivel ellentétben nem károsította az izraeli légierő harcképességét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.