BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az iráni olajtermelés lehet az izraeli válaszcsapás célpontja

De Izrael nem zárja ki azt sem, hogy hamarosan az iráni nukleáris létesítményeket is célba fogja venni. Az iráni rakétazáporra adott izraeli válasz súlyosabb lesz, mint az áprilisi támadásra adott reakció.

Az iráni rakétazáporra jelentős válaszcsapással fog Izrael reagálni a következő napokban, ami többek között a perzsa ország olajtermelését és más stratégiai eszközeit veheti majd célba izraeli tisztviselők szerint. Az olajárak kedden már a közelgő iráni támadás hírére megindultak felfelé, és a nyersanyag drágulása szerdán is folytatódott.

Image,Of,The,Iranian,Flag,,Oil,Pump,Rig,And,Barrels, irán, olaj, izrael
Izrael célba veheti az iráni olajtermelést is / Fotó: Shutterstock

Irán azzal fenyegetőzött, hogy ha Izrael válaszol a rakétákra, újabb támadást indít a zsidó állam ellen. Ez az Axiosnak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint megnyitja az utat bármilyen válaszlépés előtt, beleértve az iráni nukleáris létesítmények megcélzását is. Izraeli tisztviselők szerint az is kérdés, hogy a válaszcsapásra hogyan reagálnak az irániak, 

számolnak azzal az eshetőséggel is, hogy Teherán teljes erőbedobással veti magát a háborúba.

Az sem dőlt még el, hogy az izraeli válasz hogyan történik majd, a légicsapások mellett a titkosszolgálati akciók lehetősége is felmerült, beleértve az Iszmáil Hánije Hamász-vezérrel Teheránban végző merénylethez hasonló lépéseket is. Amikor áprilisban Irán mintegy száz rakétát és drónt lőtt ki Izraelre, a zsidó állam válasza meglehetősen visszafogott volt. Az izraeli tisztviselők szerint a mostani válasz jóval keményebb lesz.

Az izraeli háborús kabinet kedd este pont akkoriban kezdte meg ülését egy Jeruzsálemhez közeli bunkerben, amikor elindultak Iránból a rakéták Izrael ellen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.