BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az izraeli háború 377. napja – a húszik föld alatti raktárát lőtte szét az amerikai hadsereg

Az Egyesült Államok megelégelte a kereskedelmi hajókat ért terrortámadásokat. Amerika a jemeni húszik fegyverraktárát bombázta szét.

Joe Biden elnök utasítására az amerikai erők nagy hatótávolságú B–2-es bombázógépekkel precíziós csapást mértek szerdán a jemeni húszi lázadók öt föld alatti fegyverraktárára – jelentette be helyi idő szerint szerdán este Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a húszik továbbra is támadják a Vörös-tengeren elhaladó hajókat, ezzel akadályozzák és veszélyeztetik a nemzetközi kereskedelmet, veszélyeztetik ártatlan civilek és amerikai, illetve az Amerikai Egyesült Államokkal szövetséges erők katonáit, de a környezetnek is ártanak.

húszi Jemen
A jemeni húszikra mért csapást az Egyesült Államok / Fotó: AFP

Az Irán által támogatott síita húszik azóta támadják rendszeresen az Ádeni-öbölben és a Vörös-tengeren közlekedő nyugati kereskedelmi és hadihajókat, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadásával egy évvel ezelőtt kitört a Gázai övezeti háború. A húszik magyarázatuk szerint ezzel a Hamász oldalán bekapcsolódtak a háborúba. Már csaknem száz ilyen támadást hajtottak végre. Sikerült elsüllyeszteniük két hajót, egyet elraboltak, és négy tengerész halálát okozták. A hajók megtámadásán kívül a jemeni lázadók időnként Izrael területét is támadják drónokkal, amit azonban az izraeli légvédelem általában elhárít.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezzel párhuzamosan rendszeresen támadja a húszik indítóállásait és egyéb infrastruktúráját, legutóbb október elején hajtottak végre egy összehangolt támadást 15 célpont ellen azokon a területeken Jemenben, amelyeket a lázadók ellenőrzésük alatt tartanak.

Az amerikai védelmi miniszter közlése szerint a föld alatti fegyverraktárak elleni csapásokkal a húszik ütőképességének gyengítése volt a cél.

A húszik tévéadója, az al-Maszira azt jelentette csütörtök hajnalban, hogy amerikai és brit gépek támadták a főváros, Szanaa, valamint Szaada város egyes pontjait.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.