BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb szövetségese ítélte el Izrael csapásait

Az Európai Unió után Kanada is elítélte Izrael palesztinok elleni katonai fellépését. Az észak-amerikai ország szerint Izrael humanitárius válságot idéz elő Gázában és Libanonban. A zsidó állam szövetségese azonnali tűzszünetet követel.

Kanada szerdán érezhetően keményebb hangot ütött meg Izraellel szemben, mint korábban. A nyugati szövetségesekhez tartozó, észak-amerikai ország elítélte a gázai civil infrastruktúrára és az ENSZ libanoni békefenntartóira mért izraeli csapásokat, egyúttal pedig követelte a támadások azonnali leállítását.

libanon izrael who
Újabb szövetségese ítélte el Izrael csapásait / Fotó: AFP

Kanada elítéli az Izraeli Védelmi Erők (IDF) Gáza északi részén a polgári infrastruktúra elleni egyre súlyosabb támadásait, valamint az ENSZ ideiglenes erői elleni támadásait Libanonban. Ezek elfogadhatatlanok, és azonnal le kell állítani őket

– idézte Melanie Joly külügyminiszter és Ahmed Hussen nemzetközi segélyügyi miniszter a közleményét a The Jerusalem Post.

Kanada eddig nagyrészt támogatta Izrael gázai és libanoni katonai offenzíváját, ugyanakkor néhány szövetségeséhez hasonlóan egyre nagyobb aggodalommal figyeli az ezek következtében kialakuló humanitárius katasztrófát.

Az egyre súlyosabbá váló humanitárius helyzet elfogadhatatlan.

A miniszterek kiemelték, hogy Gázában tovább romlik a humanitárius helyzet, mivel Izrael egyre kevesebb segélyt enged be a területre. „A palesztin civil lakosság számtalanszor kényszerült lakóhelyét elhagyni, nincs hová biztonságban mennie, és képtelen kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteit.”.

Kanada ismét azonnali tűzszünetre szólított fel, egyúttal pedig elítélte a Hamász és a Hezbollah Izrael elleni támadásait is.

Az izraeli háború 374. napja – megszólalt az EU az ENSZ-békefenntartók elleni támadással kapcsolatban

Az Európai Unió felszólít minden felet, hogy teljes mértékben tegyen eleget az ENSZ békefenntartó egysége személyzetének biztonsága érdekekében.

Az Európai Unió elítéli az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokat, és azonnali leállításukra szólít fel – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.