BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Hezbollah készen áll a harcra, ha Izrael megindítja az offenzívát

A szervezet vezetését szinte teljesen megsemmisítette Izrael. A Hezbollah ennek ellenére nem kíván meghátrálni, ha elindulnak a szárazföldi csapatok Libanon felé.

Először szólalt meg Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér halála óta a síita csoport helyettes vezetője, Naim Kasszem, aki szerint Izrael nem fogja elérni céljait a háborúban és a Hezbollah készen áll az izraeli szárazföldi invázióra. Azt is elárulta, hogy a legközelebbi alkalmas időpontban megválasztják a Hezbollah új főtitkárát.

háború, bejrút, libanon,hezbollah
Libanon ellen légi csapások sorát hajtotta végre a Hezbollah / Fotó: AFP

Csapássorozat a Hezbollah ellen

Izrael az elmúlt hetekben több súlyos csapást is mért a Hezbollahra, nagyrészt lerombolva a szervezet kommunikációját, miközben végzett számos vezetővel is. Az izraeli titkosszolgálati akciókat és légi csapásokat pedig félő, hogy szárazföldi offenzíva követi. A The Wall Street Journal pedig arról ír, hogy 

az izraeli különleges alakulatok már részt is vettek libanoni bevetéseken, melyek célja főként információ gyűjtése egy esetleges szárazföldi támadás előtt.

Az izraeli légi csapások nemcsak a Hezbollah vezetőit pusztítják, hiszen a Hamász is arról számolt be hétfőn, hogy egy vezetőjét megölte egy légi csapás a libanoni Türoszban, míg egy másik palesztin szervezet három parancsnokának a halálát jelezte a Bejrút elleni légi csapások után. 

Izrael nem kímélte a jemeni húszikat sem legújabb támadásai során, így egyre nagyobb az esélye egy, az egész régiót lángba borító háborúnak. Az iráni külügyminisztérium szóvivője azt ígérte, hogy Izrael fizetni fog a bűneiért, ám Teherán egyelőre úgy tűnik, kénytelen tétlenül nézni, ahogy Izrael bombázza szövetségeseit. Az iráni válaszlépéseket megnehezítik a térségben tartózkodó amerikai hadihajók is.

Mindeközben az ENSZ szerint már több mint 100 ezren menekültek Libanonból Szíriában.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.