BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pusztítás Harkivban: lakóházra csaptak le az orosz bombák, sokan megsérültek

Az orosz hadsereg október 2-án éjjel irányított bombákkal sújtott le az északkelet-ukrajnai Harkiv városára. A bombatámadás súlyos károkat okozott egy lakóházban, az ott élők közül 12 ember sérüléseket szenvedett, köztük egy gyerek is.

Irányított bombákkal támadta Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot az orosz hadsereg október 2-án éjjel. Az egyik bomba egy ötemeletes lakóházba csapódott be, az ott élők közül legalább tizenketten megsebesültek, a sérültek között egy hároméves kislány is van – adta hírül a Kyiv Independent.

Russian shelling on Kharkiv
Az orosz hadsereg által ledobott bombák óriási pusztítást végeztek egy harkivi lakóházban / Fotó: Anadolu via AFP

A ház összes lakóját evakuálták a helyszínre kiérkező hatóságok, és dolgoznak a romok eltakarításán, elképzelhető, hogy további sérültekre bukkannak majd.

A bombatámadás nyomán hatalmas tűz ütött ki az épületben, ami a környékbeli autókra is átterjedt, legalább tíz jármű kapott lángra. A detonációt követően a szomszédos házakban több száz ablak betört és az áram is elment.

A helyi hatóságok beszámolója szerint az orosz erők öt irányított bombát indítottak Harkiv és környéke irányába, ezek közül kettő a külvárosi területeken csapódott be, három pedig Harkiv városát érte. Ebből a háromból az egyik találta el a fentebb említett lakóházat, a másik kettő nem lakott területen ért földet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján egy videót posztolt a lebombázott házról, egyúttal kérte a világ vezetőit, segítsék Ukrajnát, hogy a hasonló támadásokat a jövőben meg tudja előzni.

A 2022 februárja óta tartó háborúban orosz hadsereg gyakorlatilag folyamatosan támadja a kulcsfontosságúnak számító Harkivot, az elmúlt néhány hónapban viszont különösen felerősödtek és még gyakoribbá váltak csapások a város, és főleg annak sűrűn lakott részei ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.