BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sebesülteket hátrahagyva menekülnek az ukrán katonák Vuhledar városból

Kivonták a maradék ukrán katonát az elfoglalt kelet-ukrajnai városból. Vuhledar bukását kedden jelentette be az ukrán hadsereg. A város 2022 februárja óta ostrom alatt állt, végül az oroszoknak sikerült felőrölni a védelmet.

A Kelet-Ukrajna Vuhledar elesett, az ukrán hadsereg pedig menekíti a katonáit. Oroszország a háború kezdete óta ostrom alatt tartotta a várost, szeptember végén pedig sikerült is az irányítása alá vonni. A városban harcoló életben maradt ukrán katonák számára kiadták a visszavonulási parancsot, mielőtt az oroszok bekerítenék őket.

Traces of Russia-Ukraine war: Destruction in Ukraine's Vuhledar
A sebesülteket hátrahagyva menekülnek az ukrán katonák Vuhledar városból / Fotó: AFP

Az orosz közösségi médiában több kép és videó is megjelent, amin orosz zászlók lobognak Vuhledar épületeinek a tetején – írta meg a BBC.

Az ukrán hadsereg keleti parancsnoksága kedden már beismerte, hogy elveszítették a város központját, ám ekkor még arról tájékoztattak, hogy egyes kerületeket tartani tudtak a harcosaik. Őket kezdték el evakuálni a városból, mielőtt túl késő lett volna.

A BBC-nek sikerült interjú készítenie az ukrán hadsereg 72. dandárjának a tagjaival. A katonák elmondták, hogy 

gyalogosan kellett menekülniük Vuhledarból, mivel nem tudtak járműveket küldeni értük. 

Hozzátették, hogy a visszavonulás alatt is nagy veszteségeket szenvedtek el, mivel az orosz tüzérség és a drónok folyamatosan támadták a menekülő ukránokat. Hozzátette, hogy a dandár egy részéről nem is tudják, mi lett velük.

Vuhledar városnál zajlott az egyik leghosszabb harc az orosz–ukrán háború kitörése óta. A város 2022 februárja óta ostrom alatt állt. 2023-ban az egyik legnagyobb tankcsata is a város alatt zajlott.

A beszámolók szerint az orosz hadsereg 2024-ben taktikát váltott, és lassan kezdték el elfoglalni a Vuhledar körüli falvakat, hogy körbevegyék a várost. Oroszország a létszámbeli fölénye miatt könnyen megteheti, hogy szétosztja a csapatait és hurokba fogja az ostrom alatt álló településeket. Végül az utolsó utánpótlás-útvonalat is elvágták a moszkvai erők, amikor elfoglalták Bohojavlenka falut. Innentől Vuhaledar pusztulásra volt ítélve a 72. dandár tagjai szerint.

Az oroszok egy rakétatámadással 60 ukrán katonatisztet iktattak ki Herszonban

Moszkva szerint hatvan ukrán katonát öltek meg egy rakétatámadás során Herszonban.

A sebesülteket hátra kellett hagyni Vuhledarban

Hozzátették, hogy 

járművek hiányában a sebesülteket és a halottakat nem tudták kihozni Vuhledarból. 

Emellett sok fegyver is eszközt is hátra kellett hagyniuk a meneküléshez. Az egyetlen jó hír a katonák szerint, hogy egyetlen gyerek sem maradt a városban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.