BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BRICS-csúcs: az EU reméli, hogy jobb belátásra bírják Putyint

Vlagyimir Putyin számos nagyhatalom vezetőjével tárgyal Kazanyban. Az Európai Unió bízik benne, hogy a BRICS-csúcs résztvevői jó irányban tudnak hatni az orosz elnökre.

Az Európai Unió reméli, hogy a BRICS-országok kazanyi csúcstalálkozóján részt vevő vezetők nyomást gyakorolnak Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy Oroszország hagyjon fel az Ukrajna elleni agresszióval, és tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot – jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője szerdán.

BRICS csúcs
Kazanyban találkoznak a BRICS-országok vezetői / Fotó: Hamad Al-Kaabi / AFP

Peter Stano az uniós testület szokásos napi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az orosz-ukrán háború következményeit a csúcson részt vevő országok is érzik, a többi között az emelkedő élelmiszer- és energiaárak formájában.

Az António Guterres részvételével kapcsolatos kérdésre válaszolva a szóvivő kiemelte, hogy reményeik szerint Kazanyban az ENSZ-főtitkár is sürgeti Putyint, hogy azonnal, feltétel nélkül hagyjon fel az agresszióval, és vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

Mint mondta, Guterres szerinte mindent megtesz annak érdekében, hogy segítsen lezárni számos válságot a világban. Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor erős kritikát kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amiért részt vesz az eseményen.

Az EU-tagjelölt Törökország kazanyi részvételével kapcsolatos kérdésre a szóvivő azt felelte, az unió tiszteletben tartja minden ország külpolitikáját, majd aláhúzta: elvárják a soraiba lépni kívánó államoktól, hogy 

  • tegyenek szilárd hitet az Európai Unió által vallott értékek mellett, 
  • tartsák tiszteletben a kötelezettségvállalásokat, és 
  • külpolitikai-biztonsági téren igazodjanak a döntéseikhez.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.