BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nem sok jót ígér: tízezer észak-koreai katona érkezhet Oroszországba

A szöuli hírszerzés szerint nagyobb erősítést kaphat Moszkva, mint eddig hitték. Jelenleg háromezer észak-koreai katona van Oroszországban, és év végéig ez a szám elérheti a tízezret is.

Észak-Korea 3000 katonát küldött Oroszországba, hogy támogassa Moszkvát az Ukrajna elleni háborúban, és később további ezrek csatlakozhatnak hozzájuk – számolt be róla szerdán a dél-koreai kormány, miután a nemzeti hírszerző ügynökség tájékoztatta őket erről. Ez a korábban becsült létszám duplája.

Kim Dzsongun, Oroszország
Kim Dzsongun vezetésével Észak-Korea fontos szövetségese Oroszországnak / Fotó: AFP

A Reuters írása szerint Phenjan összesen körülbelül tízezer katonát ígért Oroszországnak, akiknek az áthelyezése a tervek szerint decemberre fejeződik be. A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, hogy az észak-koreai katonákat hajóval szállították az oroszokhoz. Park Szunvon, a parlamenti hírszerzési bizottság egyik tagja arról számolt be a sajtónak, hogy szeptemberben és októberben is észleltek szomszédjuknál olyan jeleket, hogy a csapatok kiképzés alatt állhatnak. Hozzátette: információik szerint ezeket az észak-koreai katonákat több oroszországi létesítménybe osztották szét, és most alkalmazkodnak a környezethez.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is azzal vádolta Phenjant, hogy tízezer katona Oroszországba küldésére készül, és kedden felszólította a szövetségeseket, reagáljanak az észak-koreai részvételre vonatkozó bizonyítékokra.

Moszkva és Phenjan a háború korábbi fázisában következetesen tagadta az esetleges fegyverszállításokat, azonban a júniusi vezetői szintű találkozón kölcsönös védelmi szerződést írtak alá. A Kreml ugyanakkor álhírnek nevezte Szöul állításait az északi csapatszállításról.

Hétfőn Washington bejelentette, hogy konzultál a szövetségesekkel az észak-koreai részvétel következményeiről, hozzátéve, ha ez igaz, az nemcsak veszélyes, de rendkívül aggasztó fejlemény is lenne. Phenjan egyelőre nem reagált a szöuli és kijevi állításokra.

Lee Seong-kweun, a dél-koreai nemzetbiztonsági bizottság másik törvényhozója arról számolt be, hogy Észak-Korea minden eszközzel megpróbálja titokban tartani a dolgot. A hírszerzésük szerint az észak hatóságok áttelepítették, majd egy bizonyos helyen elszigetelték az Oroszországba vezényelt katonák családjait, hogy hatékonyan ellenőrizhessék őket, és elejét vegyék a pletykáknak.

Lee hozzátette: Oroszország az elmúlt hónapokban rengeteg tolmácsot toborzott a hadseregbe az észak-koreai katonák számára, akiket katonai eszközök, többek között drónok használatára fognak kiképezni. Erre azért van szükség, mert az észak-koreai hadsereg kiváló fizikai adottságokkal és morállal rendelkezik, de nem ért a modern hadviseléshez, például a dróntámadásokhoz sem. Emiatt sok áldozatot követelhet, ha egyből a frontvonalon vetik be őket.

Szöul szerint az észak-koreai katonai segítség nem marad viszonzatlanul, ugyanis Phenjan cserébe gyors beavatkozást kérhet Oroszországtól a Koreai-félszigeten esetlegesen kitörő konfliktus esetén, és gazdasági támogatást is kaphat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.