BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína és India is barátságáról biztosította Putyint

Az oroszországi Kazanyban rendezik a BRICS-országok csúcstalálkozóját. Vlagyimir Putyin orosz elnök többek között kínai és indiai kollégájával is kétoldalú megbeszéléseket folytatott.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök egyaránt dicsérte hazájának Oroszországgal való kapcsolatát, és annak bővülését a Vlagyimir Putyin elnökkel folytatott kétoldalú találkozójukat követően. Oroszország az orosz-ukrán háború 2022 februári kitörése után első alkalommal ad otthont a BRICS-országok csúcstalálkozójának. A háromnapos eseményre 32 ország vezetőit és Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt is várják Kazany városába – írta a Bloomberg.

16th BRICS summit in Kazan
Hszi és Putyin
Hszi és Putyin idén már többször is találkozott egymással / Fotó: AFP

A kibővített BRICS-csúcs jó alkalmat kínál a Moszkva és partnerei közötti egység demonstrálására egy olyan időszakban, amikor a Kreml úgy próbálja beállítani Putyint, mint aki szembeszáll a nyugattal a globális rend átalakítására tett kísérletében. Antonio Guterres komoly kritikákat kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, amiért részt vesz az eseménye.

Legfontosabb partnereivel tárgyalt Putyin

Hszi a csúcstalálkozó keretében tartott kétoldalú találkozón kijelentette, hogy az Oroszország és Kína közötti szoros barátság nem fog megváltozni a világban uralkodó káosz közepette. Modi is arról beszélt, hogy a közelmúltban tett oroszországi látogatásai is bizonyítják a két fél közötti szoros és egyre mélyülő kapcsolatot. Putyin is méltatta partnereit, Hszit kedves barátjának, az orosz-kínai együttműködést széles körűnek nevezte, India kapcsán pedig stratégiai partnerségről beszélt.

Hszi és Putyin júliusban a Sanghaji Együttműködési Szervezet kazahsztáni csúcstalálkozóján találkoztak, előtte pedig májusban Pekingbe látogatott az orosz elnök, amely az első külföldi látogatása volt az ötödik elnöki ciklusra való beiktatása óta. Emlékezetes, hogy a két két vezető „határok nélküli barátságot” hirdetett néhány héttel Moszkva Ukrajna elleni inváziójának kezdete előtt. Hszi 2012-es hatalomra kerülése óta több mint 40 alkalommal találkoztak egymással.

Habár Peking a háború kezdete óta eltelt bő 2,5 évben végig igyekezett semleges szereplőként feltüntetni magát, aki segíthet a konfliktus lezárásában, Kijev amerikai és európai szövetségesei azzal vádolták Kínát, hogy gazdasági mentőövként szolgál a Kreml számára. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról számolt be, hogy Hszi és Putyin a mostani találkozójuk során jelentős időt szántak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos témák megtárgyalására.

Bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban arról beszélt, hogy Oroszország magára haragította Kínát, a két fél mostani kommunikációja ezt nem támasztotta alá.

Modi és Putyin keddi találkozója már a második volt a két vezető között kevesebb mint három hónapon belül. Júliusban Modi átölelte Putyint és barátként üdvözölte az orosz vezetőt a moszkvai látogatása során. Az indiai elnök látogatás az orosz fővárosba egybeeset a Kijevben egy gyermekkórházat ért halálos orosz rakétacsapással.

Ugyan Indiában kellemetlen érzéseket váltott ki a második világháború óta Európában zajló legsúlyosabb konfliktus, a világ legnépesebb országa eddig elkerülte, hogy elmarasztalja Oroszországot Ukrajna lerohanásáért, és eddig mindig tartózkodott az erről szóló ENSZ-szavazások alkalmával.

„Folyamatosan tájékozódunk az Oroszország és Ukrajna közötti helyzettel kapcsolatban, és továbbra is azaz álláspontunk, hogy ezeknek a kérdéseknek a megoldását békés eszközökkel kell megoldani. Támogatjuk a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállítását” – jelentette ki Modi.

Modi és Putyin
Modi és Putyin megbeszélésén a háború is az olaszszállítás is fontos téma volt / Fotó: AFP

India hosszú távú nyersolajszállítási megállapodásról tárgyal Oroszországgal. Hardeep Puri energiaügyi miniszter kedden újságíróknak reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Modi sikeres egyeztetést folytat majd Oroszországban, azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan mi várható energiafronton.

Álom marad a BRICS-bővítés?

Az Oroszországban rendezett BRICS-csúcstalálkozó az első azóta, hogy a csoport a tavalyi dél-afrikai csúcstalálkozón megállapodott a tagság hat további országgal való bővítéséről. Argentína azonban az új elnök, Javier Milei vezetésével visszalépett a csatlakozástól, Szaúd-Arábia pedig továbbra sem kötelezte el magát.

Hszi és Modi után Putyin találkozott dél-afrikai kollégájával, Cyril Ramaphosával is, és a tervek szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is tárgyalóasztalhoz ül. Szerdán is sűrű napja lesz a Kreml fejének, ugyanis Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Maszúd Peszkian iráni elnökkel is találkozik kétoldalú megbeszélés keretében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.