BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
EU Leaders Attend The European Council Summit

EU-csúcs: háttérbe szorult Ukrajna, említésre sem méltatták a béketervet

A csütörtöki ülésen Zelenszkij vakmerő tervéről és a fronton gyülekező észak-koreai katonákról sem esett szó. Több EU-tagállam azonban megígérte, hogy még több lőszert adna Ukrajnának.

Az európai vezetők anélkül fejezték be az Ukrajnáról és az ország támogatásáról szóló megbeszélésüket, hogy mélyrehatóan megvitatták volna a Volodimir Zelenszkij elnök által előterjesztett béketervet, és a Kijevnek ígért kölcsön ügyében sem történt előrelépés.

EU Leaders Attend The European Council Summit
Zelenszkij béketerve háttérbe szorult az EU-csúcson, ahol a vezetőknek egyre több fenyegetésről kell tárgyalniuk / Fotó: NurPhoto via AFP

Annak ellenére, hogy az elnök szerint a fronton egyre elkeseredettebb a hadsereg helyzete, és Kijev szerint Észak-Korea mintegy tízezer katonát akar Ukrajnába küldeni, hogy támogassák az orosz erőket, az uniós vezetők kora délutáni találkozóján a hangulat azt sugallta, hogy a blokk egyre kevésbé akar a keleti szomszéd háborújával foglalkozni.

A tagállamok és Brüsszel is egyre inkább a Közel-Keletre akarna fókuszálni, ha nemzetközi konfliktusról van szó, egyébként pedig a migrációs válság és a kínai–amerikai kereskedelmi háború vált a napirend legfontosabb pontjává 

– nyilatkozta a Politicónak egy uniós tisztviselő, aki szerint sok EU-ország kormánya úgy érzi, hogy a folyamatos ukrán kudarcok miatt nem éri meg a korábbi lendületet tartani az ország támogatása szempontjából.

Bár a délutáni megbeszélések hivatalosan csak az orosz–ukrán háborúról szóltak,

  • az izraeli háború kiterjedése, amely a kontinens energiaellátását fenyegeti;
  • a tömeges bevándorlás elleni fellépés, amelyre lassan szinte minden tagállam elszánja magát;
  • valamint a csendes-óceáni kereskedelmi feszültségek, amelyek az európai kereskedelemre is hatással vannak;

többször meg lettek említve, Kijev támogatása és a Zelenszkij által felvállalt, óriási nyugati erőfeszítést megkövetelő béketerv pedig látszólag másodlagos témává váltak az erről szóló ülésen.

Az EU nem hagyja magára Ukrajnát

Ennek ellenére azonban több ország – Dánia, Csehország és Hollandia – miniszterelnöke is megállapodott abban, hogy 2025-ben továbbra is szállítani fognak katonai felszereléseket és fegyvereket Kijevnek, hogy segítsék az ukrán hadsereget az Oroszország elleni harcban.

Támogatásunk nem állhat le az idei év végén, továbbra is ki kell tartanunk keleti szomszédunk mellett 

– írták a vezetők közös nyilatkozatukban, miközben más nyugati szövetségeseket is arra sürgettek, hogy fordítsanak még nagyobb forrásokat az ukránok ellátására.

Az EU külügyi vezetője elárulta, hogy mi kellene Ukrajna győzelméhez

Megérkeztek az uniós csúcsra a tagállamok vezetői. Az Európai Unió kormányai megosztottak abban, hogy nyissanak-e befogadóközpontokat a menedékkérőknek, és azt hol tegyék meg. Abban azonban már nagyobb az egyetértés, hogy Ukrajnát támogatni kell. Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a pénzen kívül két terv is kell az ukránok győzelméhez.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.