BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Irán lángba boríthatja a Közel-Keletet Olaf Scholz szerint

A német kancellár a háború eszkalálódása miatt aggódik. Olaf Scholz elmondta, hogy Németország a békés rendezésen dolgozik. Berlin a támadások befejezésére szólította fel Iránt és a Hezbollahot.

Olaf Scholz német kancellár felszólította szerdán Iránt és a libanoni Hezbollah milíciát, hogy azonnal vessenek véget az Izrael elleni támadásoknak, és arra figyelmeztetett, félő, hogy Irán lángba borítja az egész térséget.

Olaf Scholz, Irán, Izraeli háború
Olaf Scholz szerint félő, hogy Irán lángba borítja a közel-keleti térséget / Fotó: AFP

Németország partnereivel együtt azon fog dolgozni, hogy tűzszünetet érjenek el Izrael és a Hezbollah között – tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy ez lenne az első lépés afelé, hogy a gyakorlatba is átültessék az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701-es határozatát, amelynek értelmében a Hezbollah fegyvereseinek ki kell vonulniuk Dél-Libanonból. Mindez lehetővé tenné, hogy az emberek visszatérhessenek otthonaikba Észak-Izraelben, és egyúttal a libanoni államiság konszolidációjának perspektíváját is megnyitná.

Félő, hogy Irán az egész térséget lángba borítja, és ezt mindenáron meg kell akadályozni

– jelentette ki Olaf Scholz Berlinben. Hozzátette azt is, hogy kedd este csak az izraeli légvédelemnek és Izrael szövetségeseinek köszönhetően sikerült nagymértékben elhárítani az irániak rakétatámadását.

Irán tovább fenyegetőzik, az USA-t is figyelmezteti: maradjon távol

Abbász Aragcsi külügyminiszter több kollégájával is egyeztetett a támadás után. Irán külügyminisztere az Egyesült Államoknak határozottan megüzente, hogy ne avatkozzon be az országa és Izrael közötti konfliktusba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.