BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés

Irán rakétatámadást intézett Izrael ellen, robbanások százait hallották, a légteret lezárták – videók

Air,Rockets,With,Iran,Flag.,Air,Defense,Missiles.,Ballistic,Missiles
Összefoglaló:
Air,Rockets,With,Iran,Flag.,Air,Defense,Missiles.,Ballistic,Missiles

Irán rakétatámadást intézett Izrael ellen, robbanások százait hallották, a légteret lezárták – videók

Országszerte megszólalta kedden este a légvédelmi szirénák, az izraeliek menedékekbe siettek. Mintegy 200 rakétát lőtt ki Izraelre Irán, több városból – köztük Tel-Avivól – érkeztek jelentések becsapódásokról, az első jelentések két sérültről szóltak és Ciszjordániában egy halálos áldozatról, de Tel-Avivban egyidejűleg véres terrortámadás is történt tíz halálos áldozattal.

Irán rakétatámadást hajtott végre kedden este Izrael ellen, megtorlásként a Gáza-övezetet és a Teherán támogatta Hamászt és Hezbollahot ért izraeli csapások miatt. A rakéták számáról a támadás közepette különböző becslések láttak napvilágot, még ötszázról is lehetett olvasni, a támadás lezárulta után a Times of Izrael 180-ról írt. Izrael, Jordánia és Irak légterét a támadás idejére lezárták. Az első jelentések szerint legalább két ember megsérült a támadásban, Ciszjordániában egy palesztin meghalt, ugyanakkor Tel-Avivban tíz áldozatot követelt egy terrortámadás.

Air,Rockets,With,Iran,Flag.,Air,Defense,Missiles.,Ballistic,Missiles
Izraelt iráni rakétatámadás érte, képünk illusztráció Fotó: Shutterstock (illusztráció)

 

Számos becsapódásról érkezett jelentés, amelyet akár srapnel akár rakéta okozott, Tel-Avivból és több más városból. 

A legendás védelmi rendszer, a Vaskupola nem tudta elfogni valamennyi ellenséges rakétát, voltak becsapódások az ország középső és déli részében. Tel-Avivban egy házat is ért találat.

 Az iráni állami tévé szerint a rakéták 80 százaléka eltalálta a célpontot, a bri SkyNewsnak nyilatkozó szakértő szerint azonban a Vaskupola újabb sikereként könyvelhető el a támadás. 

Áprilisban Irán már intézett támadást Izrael ellen, ami minimális kárt okozott, mert előre tudni lehetett róla és viszonylag kis sebességű rakétákból és drónokból állt – emlékeztetett a Bloomberg hírügynökség. 

Izrael, Jordánia, Irak lezárta légterét

A Ben Gurion repülőtér nem indít és nem fogad repülőgépeket, az érkező járatokat máshová irányították át, és a teljes Izraeli légteret lezárták, majd a támadás befejeződése után újranyitották.

Szintén lezárta légterét a támadás idején az Irán és Izrael között fekvő Jordánia és Irak is. A jelentések szerint az izraeliek a jordániai légtérben is lőttek le rakétákat.

Válságtanácskozás Washingtonban

Egyes jelentések szerint Irán több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, a Jerusalem Post később már ötszázról írt, majd a későbbiekben mintegy kétszázra szelídült a becslés

Korábban, európai idő szerint a délutáni órákban az Egyesült Államok már figyelmeztetett: minden jel arra utal, hogy Irán ballisztikus rakétákkal indíthat támadást Izrael ellen, méghozzá legalább akkorát, mint az áprilisi csapás volt. A hírre elszabadult az árfolyamok a világ pénzügyi piacain: kilőtt az olaj ára, zuhantak a részvények és gyengült a korábban a libanoni harcok ellenére erősödő sékel.

A Bloomberg jelentette: a Fehér Házban Joe Biden elnök összeült Kamala Harris alelnökkel és nemzetbiztonsági csapatukkal, és együtt követték az iráni támadást. Sean Savett nemzetbiztonsági szóvivő úgy nyilatkozott: az elnök arra utasította a hdsereget, hogy legyen az izraeli légvédelem segítségére és lőjék le az ország ellen irányított rakétákat.

Terrortámadás Jaffában

Miközben irán támadást intézett Izrael ellen, Tel-Avivban véres terrortámadás is történt.

Legalább 10 ember meghalt és 20 megsebesült, amikor a vasútállomáson két ember tüzet nyitott a cvilekre. A biztonsági erők közölték: azonnal reagáltak a támadásra, és két terroristát még az állomáson agyonlőttek. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.