BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást

Elítélték Fekete-Győr Andrást és Szarvas Koppány Bendegúzt. A két politikus ellen egy 2018-as a Kossuth téri tüntetés miatt emeltek vádat.

Harmadfokon a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy másodfokú ítéletet helyben hagyva Szarvas Koppány Bendegúzt 2 év szabadságvesztésre, 3 év felfüggesztéssel, Fekete-Győr Andrást 1 év szabadságvesztésre 2 év felfüggesztéssel ítéli csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt.

FEKETE-GYŐR András
Budapest, 2024. március 27.Fekete-Győr András, a Momentum képviselője az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országház Nagy Imre termében 2024. március 27-én.MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Mandiner emlékeztet, hogy Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz momentumos politikus ellen egy 2018-as a Kossuth téri tüntetés miatt emeltek vádat. A vád szerint a két ellenzék politikus dulakodott a rendőrökkel, Fekete-Győr pedig füstgránátot hajított a rendőrsorfal mögé. 

Szarvas Koppány Bendegúz esetében a kétrendbeli elkövetést, míg Fekete-Győr esetében a társtettesi minőséget állapította meg a bíróság. Szarvast emellett előzetes mentesítésben részesítette, ahogy a Momentum volt elnökét is. 

A tárgyaláson az utolsó szó jogán tett felszólalásában Szarvas-Koppány az ügyészség vádiratát egy abszurd viccnek nevezte, amelyet sem a rendőrtanúk sem a videófelvételek nem támasztottak alá. Szarvas szellemesen szánt, papírból felolvasott beszédében többször is sértegette a vádhatóságot.

Fekete-Győr koncepciós és politikailag motivált eljárásról beszélt, és ártatlanságát hangsúlyozta. Mint mondta, egy olyan mozgalmat alapított, amely „mindig az első sorokban harcolt”.  Elmondta azt is, hogy most is mindent úgy tenne, mint hat évvel ezelőtt. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.