BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor szerdán irányt mutat az Európai Uniónak

A miniszterelnök Brüsszelben mutatja be a magyar uniós elnökség prioritásait. Orbán Viktor heves vitákra számíthat az Európai Parlamentben, ahol az EP-képviselők kérdéseire is válaszolnia kell majd.

Orbán Viktor szerdán Brüsszelben mutatja be a magyar uniós elnökség prioritásait. A miniszterelnök már kedden elutazott, Starsbourgban lesz jelenése, ahol kedden délután rendkívüli tájékoztatót tart. Bár konkrétumokat arról még nem lehet tudni, hogy Orbán mit fog mondani most, vagy holnap reggel 9 órakor kezdődő ülésen az EP-képviselőknek, azért egy-két témát sejteni lehet az elmúlt időszak bejelentései és nyilatkozatai alapján.

ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik, mielőtt tárgyal Alexander De Croo belga miniszterelnökkel Brüsszelben 2024. július 1-jén. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök hivatalosan is átvette az Európai Tanács soros elnökségét a következő hat hónapra.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor szerdán az EP-képviselők előtt ismerteti az unios elnökség prioritásait / Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Magyarország július elsején vette át fél évre az uniós elnökséget. Erre a hat hónapra a magyar kormány hét prioritást jelentett be. Ezek a következők:

  • új európai versenyképességi megállapodás,
  • az európai védelmi politika megerősítése,
  • következetes és érdemeken alapuló bővítéspolitika,
  • az illegális migráció megfékezése,
  • a kohéziós politika jövőjének kialakítása,
  • gazdaközpontú uniós agrárpolitika,
  • a demográfiai kihívások kezelése.

A fentiek mindegyik aktuális és az EU szempontjából is fontos téma. A bővítéspolitika az elmúlt két évben rendszeresen visszatérő dolog volt: az orosz–ukrán háború kitörése óta Ukrajna többször is kijelentette, hogy szeretne csatlakozni az unióhoz, ám ennek több okból kifolyólag is vegyes volt a fogadtatása a tagállamok részéről. Az európai versenyképesség pedig azt követően került minden korábbinál jobban a fókuszba, hogy Mario Draghi volt olasz miniszterelnök elkészítette az Európa versenyképességéről szóló jelentését.

Orbán Viktor több témát is érintett

A kormányfő az elmúlt héten kétszer is szerepelt a nyilvánosság előtt. Ezekből lehet arra következtetni, hogy milyen témák jöhetnek elő Brüsszelben. Pénteken a Kossuth rádiónak adott szokásos interjújában a miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány gazdasági semlegességről szóló elképzelése óriási vitákat szül Európában. Szerinte azért támadják Magyarországot, mert megpróbálják letéríteni hazánkat a gazdasági semlegesség útjáról. Pedig ennek megvalósítása által 3,5 százalék lehet jövőre a magyar gazdaság növekedése.

Orbán szombaton az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) tett közzé egy bejegyzést azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság megszavazta a kiegyenlítő vámok kivetéséről szóló javaslatot, melynek eredményeként hamarosan kiegészítő vámot vetnek ki a Kínából érkező elektromos járművekre. A kormányfő szerint Németország és az európai ipar már nem képes meggyőzni a bizottságot, hogy észszerű döntéseket hozzon. „De akkor ki képes rá?” – tette fel a kérdést.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország nem fogja megszavazni a javaslatot, és bár voltak, akik hasonlóan tettek, a többség végül mellette voksolt.

A miniszterelnöknek sűrű hétvégéje volt: vasárnap részt vett az olasz miniszterelnök-helyettes, Matteo Slavini pártja, az Északi Liga Pontidán rendezett nagygyűlésén. Az eseményen olasz és más európai patrióták előtt lépett színpadra Orbán, akit vastaps fogadott. Beszédében több, az uniós elnökség prioritásai között is szereplő témát érintett, miközben kemény üzenetet küldött Brüsszelnek.

„Ha az EU továbbra is büntet minket, a brüsszeli irodák elé visszük a bevándorlókat, hogy megtarthassák őket” – jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy Magyarországon nincsenek a migránsok, ezért Európa pénzbírsággal sújtja a magyar államot. Szerinte ez Brüsszel szégyene.

Olaszország az olaszoké, Magyarország a magyaroké!

– mondta Orbán. Felszólította a jelenlévőket, hogy ne adják át országaikat a brüsszeli bürokratáknak, és ne engedjék, hogy viccet csináljanak a házasságból.

Kemény csörték várhatnak a miniszterelnökre

A magyar miniszterelnök hétvégi üzenetének lehet visszhangja a szerdai ülésen. De ugyanúgy előkerülhet Orbán Viktor békemissziójának kérdésköre is. A soros elnökség átvételét követően ugyanis a kormányfő sorban meglátogatta az orosz–ukrán háborúban, és annak rendezésében érintett feleket, így többek között Ukrajnába, Oroszországba, Kínába és az Amerikai Egyesült Államokba is ellátogatott. Útja miatt akkor számos kritikák kapott az EU-n belülről. Főleg azt rótták fel neki, hogy az uniós elnökség nem jelenti azt, hogy Orbán az Európai Unió elnöke, és nem tárgyalhat a EU nevében, továbbra is csak Magyarország képviseletében ülhet tárgyalóasztalhoz a globális politika szereplőivel.

Az uniós elnökség prioritásainak bemutatás és megvitatása egyúttal azt is jelenti, hogy Orbán Viktor számos hozzászólásra és kérdésre számíthat a résztvevő EP-képviselőktől. A szerdán 9 órakor kezdődő ülésen így kemény kérdésekre kell készülnie a kormányfőnek, ugyanis több külföldi és magyar képviselő is arra készül, hogy vitába száll Orbánnal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.