BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ukrán mozgósítást mélyen átszövi a korrupció hálója

Az új mozgósítási törvény felsrófolta a hamis iratok árát. Egyre több ukrán próbálja elkerülni a kényszerű sorozást, és ehhez egyre jobban a zsebükbe kell nyúlniuk.

Egyre több korrupciós esetet tárnak fel Ukrajnában a hatóságok a mozgósításhoz kapcsolódóan. A múlt héten derült fény arra, hogy mesésen meggazdagodott a hadiállapot bevezetése óta a Hmelnyickiji Megyei Orvosszakértői bizottság vezetője és családja. A házkutatások során – amelyeket a férfiaknak a katonai szolgálat elkerülése érdekében történő illegális rokkantsági nyilvántartásba vételével kapcsolatos büntetőeljárás részeként végeztek – a bűnüldöző szervek munkatársai csaknem 6 millió dollárt találtak különböző valutákban. 

Csak a tisztviselők otthonában 5,244 millió dollárt, 300 ezer eurót, több mint 5 millió ukrán hrivnyát, valamint márkás ékszereket és értéktárgyakat foglaltak le

írta akkor a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv
KYIV, UKRAINE - APRIL 10 : Maksym, a former actor in charge of the recruiting center, talks to Dmytro Jasynok from Sumy who decided to voluntarily join the unit after a bomb fell 100 meters from his home, at Recruiting Center of Da Vinci Wolves Battalion from Ukrainian Army in Kyiv, Ukraine on April 10, 2024. After the president Zelenskyy signed new mobilization law in Ukraine, military conscription age is lowered from 27 to 25 in an effort to replenish its depleted ranks after more than two years of war. Andre Luis Alves / Anadolu (Photo by Andre Luis Alves / ANADOLU / Anadolu via AFP)
ukrán toborzás mozgósítás
Az ukrán katonák toborzása sem mentes a korrupciótól / Fotó: Andre Luis Alves / AFP

A lap még el sem ültek annak a szövevényes ügynek a hullámai, máris újabb eseteket tártak fel a hatóságok – adta hírül szintén a KISZó.

Harkivban 29 ezer dollár (mintegy 10,5 millió forint) értékben állítottak ki hamis rokkantsági igazolványokat. Zsitomirban pedig egy 56 éves orvosnő MRT-vizsgálatok eredményeit hamisította meg olyan formában, hogy annak alapján az érintett klienseit leszázalékolták. Nála 4,4 millió hrivnya (körül-belül 39 millió forint) készpénzt találtak.

A két legújabb törvénytelen esetet kommentáló korrupció-ellenes aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy bár az orosz-ukrán háború kezdeti időszakában is előfordultak hasonló szituációk, az új mozgósítási törvény életbelépése óta jelentősen megugrottak azok a tarifák, amit a hadseregben való szolgálat elkerülése érdekében fizetnek a hadköteles ukrán férfiak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.