BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább nő az orosz hadsereg – Putyin újabb sorozást rendelt el

Az orosz elnök több mint százezer új katona sorozását rendelte el az őszi toborzás idején. Putyin célja, hogy az orosz hadsereg aktív állománya elérje az 1,5 millió főt, és ezzel a világ második legnagyobb hadserege legyen Kína után.

Több mint százezer új katona besorozását rendelte el Vlagyimir Putyin Oroszország őszi toborzása során, amely október 1-jén kezdődik és az év végéig tart – derül ki a hétfőn közzétett Kreml-rendeletből. A rendelet, amely az orosz állami újságban, a Rosszijszkaja Gazetában jelent meg, azt írja elő, hogy a 18–30 év közötti, tartalékban nem lévő és a szövetségi törvénynek megfelelően besorozandó állampolgárokat 133 ezer fővel kell toborozni.

Tovább nő az orosz hadsereg – Putyin újabb sorozást rendelt el
Tovább nő az orosz hadsereg – Putyin újabb sorozást rendelt el / Fotó: AFP

Vlagyimir Tszimljanszkij altengernagy, az orosz toborzóiroda vezetője hangsúlyozta, hogy az újoncok számára továbbra is 12 hónapos szolgálatot írnak elő az oroszországi katonai egységekben. Hozzátette, hogy az újoncokat nem küldik a „különleges katonai művelet” területeire, amelyeket új régióknak neveznek. A szeptemberben megnövekedett nyugati határfenyegetésekre hivatkozva

 Putyin elrendelte az orosz hadsereg létszámának 180 ezer fővel történő bővítését, 

hogy a hadsereg aktív állománya elérje az 1,5 millió főt – írja a Reuters. Ezzel Oroszországé a világ második legnagyobb hadserege lenne Kína után.

Ukrajna elismerte: orosz kézre került Vuhledar

Az orosz csapatok behatoltak Vuhledarba, egy fontos ukrán logisztikai csomópontba Donyeckben – jelentette ki Vadim Filaskin ukrán kormányzó, hozzátéve, hogy a harcok hónapok óta folynak, s közben a várost bombák pusztították el. A városban harcok dúlnak, így szinte lehetetlen humanitárius segélyt szállítani. Vagyis nem képesek ellátni az utánpótlást, így az ukrán katonák visszavonulnak. 

A városban összesen 107 civil maradt, az összes gyereket evakuálták.

A Bahmuttól délre fekvő kisváros egy magaslaton van, ahonnan nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel támadni tudták az ukránok az Azovi-tenger mentén végighaladó orosz logisztikai útvonalakat, elsősorban Mariupol térségében.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.