BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Harmincmillió dollárért kínál Rothko-festményt a Sotheby’s Hongkongban

A júliusban megnyitott új ázsiai aukciós központ, a Sotheby’s Maison november 8-án egy különleges Rothko festményt árverez Hongkongban. Először szerepel mű az absztrakt expresszionista mestertől ázsiai aukción. Az Untitled című Rothko-kép korábbi tulajdonosainak névsora is impozáns.

A júliusban megnyitott új ázsiai aukciós központ, a Sotheby’s Maison november 8-án egy különleges Rothko festményt árverez Hongkongban. Eredetileg szeptember végén vitték volna kalapács alá, de amikor a rivális aukciósház Christie’s gyakorlatilag ugyanazokra a napokra tette az új központja megnyitását, gyakorlatilag néhány sarokra a Sotheby’s nyáron megnyitott új ázsiai főhadiszállásától, akkor időpontot módosítottak, és ezt a tételt novemberben árverezik.

Rothko Untitled (Sárga és kék)
Mark Rothko Untitled (Sárga és kék) festménye nem először cserél gazdát / Fotó: Sotheby’s

Az 1954-ben keletkezett, a művész gyakorlata szerint cím nélküli, és csak a kép színeivel azonosított festmény értéke az előzetes becslések szerint 30–45 millió dollár körül mozog. Az „Untitled (Sárga és kék)” című mű az első Rothko olajfestmény, amelyet aukción kínálnak Ázsiában, különleges és kiemelkedő a kép is, ritka az esemény is. Szeptember 25-től megtekinthető a Sotheby’s Maisonban, ami egy 24 ezer négyzetméteres kereskedelmi és kiállítótér, és júliusban nyitotta meg az aukciósház a helyi Landmark Chater bevásárlóközpontjában. Az árverésre ugyanitt kerül sor november 8-án – adta hírül az Artnet.

A sárga-kék Mark Rothko festmény ugyan Ázsiában először kerül kalapács alá, de nem először fordul meg aukción. Az Artnet Price adatbázisa szerint 2015-ben 46,5 millió dollárért cserélt gazdát a New York-i Sotheby’s-nél, és azon az aukción 40–60 millió dolláros előzetes becsértékkel indult. A végleges ár illetékeket is tartalmaz, a becsérték nettó ár.  

Az Untitled (sárga és kék) korábbi tulajdonosainak névsora leköveti a globális világ gazdag és befolyásos műgyűjtői sorsának alakulását is:

  • Először Paul és Bunny Mellon amerikai filantróp házaspár szerezte meg 1970–71 körül a képet, nem sokkal a festő öngyilkossága után.
  • Később a Sotheby’s közlése szerint privát eladás keretében Francois Pinault francia luxusmárka-tulajdonoshoz került.
  • 2013-ban a festmény egyike lett annak a nagyszámú műalkotásnak, amelyet Jho Low, a szökésben lévő malajziai pénzember szerzett meg, aki állítólag részt vett egy 2016-ban nyilvánosságra hozott hatalmas pénzmosási programban. A Sotheby’s 2015-ben eladta a művet, mert Low fedezetként használta egy kölcsönhöz.
  • A festmény vásárlója a Sotheby’s 2015-ös aukcióján Farkhad Akhmedov azerbajdzsáni–orosz milliárdos volt, akinek későbbi válása élénk bulvárérdeklődés mellett zajlott.
  • 2019-ben Patrick Drahi, a médiában és a távközlésben érdekelt izraeli milliárdos mágnás és befektető vásárolta meg.

Mennyit ér egy Rothko-kép?

Rothko árai csökkentek az elmúlt években. Tavaly Steve Wynn kaszinómágnás hónapokig próbálta eladni Untitled (sárga, narancssárga, sárga, világos narancs) című művét. Az Art Baselen kezdte, ahol 60 millió dollárt kért érte. Az is egy 1955-ös festmény, ami végül a Christie’s tavaly november 9-i aukcióján 46,4 millió dollárért kelt el. Egy nappal korábban a néhai neves műgyűjtő Emily Fisher Landau gyűjteményéből származó 1958-as Rothko eladása csalódást okozott a Sotheby’s-nél, mert 22,2 millió dollárért ment el, miközben alsó becsértéke is elérte a 30 millió dollárt.

Most majd kiderül, hogy az ázsiai piac mennyit ad egy ilyen ritkaságért, hiszen utoljára 2022-ben kínáltak egy Rothko-festményt árverésre Ázsiában, a Sotheby’s Hong Kong-ban, de azt a jóval kisebb méretű 1969-es alkotást az árverés előtt visszavonták.

Mark Rothko a 20. század egyik legjelentősebb művészének számít, 2023 októbere és 2024 áprilisa között nagyszabású életmű kiállítása volt Párizsban a Fondation Louis Vuittonban 115 festménnyel. A művek a washingtoni National Gallery of Artból, a Rothko család magángyűjteményéből és a londoni Tate Modernből érkeztek. (Hozzánk legközelebb 2019-ben ját Rothko-kiállítás, akkor Bésben.) A következő szezonban meglátjuk hogyan hat ez a retrospektív tárlat a piacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.