BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Különlegességek a Darabanth-aukción – vadászati emlékek, ritka papírpénzek, reformkori törvények kalapács alatt

November 9-ig lehet licitálni a Darabanth Aukciósház őszi 43. nagyaukciójának tételeire a ház online felületén. A ház szokásainak megfelelően a műtárgy, festmény, numizmatika, papírrégiség, porcelán, kerámia, könyv és fotóművészet tételeire már várják a liciteket, a filatélia élő árverésre pedig november 9-én kerül sor.

Izgalmas és gazdag anyag gyűlt össze, befektetésre is alkalmas darabokkal. A műkereskedelem teljes egészéből egyre nagyobb részt foglal el az online kereskedelem szerte a világon. A csúcsáras top tételek kivételével egyre nagyobb számban és magasabb árakon értékesítenek műtárgyakat online formában. Itthon a Darabanth aukciósház a piacvezető ezen a területen, nagyaukcióját külföldről is figyelemmel kísérik. A tételek az Andrássy úti irodájukban november 9-ig kérésre élőben is megtekinthetők.

Kiemelkedő tétel 2 millió forintos kezdőáron a reformkor 1830–1844 közti törvényeinek hiteles kiadása, sötétvörös bársonykötésben, aranyozott lapszélekkel, az utolsó magyar király, IV. Károly hagyatékából. Ezekből az uralkodó által aláírt törvényekből minden vármegyébe küldtek egyet-egyet, levéltárakban őrizték, 70-80 darab lehet belőlük, de ez egy különleges provenienciájú darab.

A reformkori törvények díszkötésben / Fotó: Darabanth Aukciósház

A fotográfiai tételek közt ritkaság Kossuth Lajos saját kezűleg dedikált fotója Fabianek Vilmos kereskedő, a ceglédi Százas Küldöttség tagja részére. A 380 ezer forintos áron induló kép 1877-ben Giuseppe Ambrosetti olasz fényképész torinói műtermében készült, amikor száz ceglédi küldött találkozott az emigráns Kossuthtal torinói otthonában, hogy hazahívják Cegléd város országgyűlési képviselőjének. Kossuth a felkérést nem fogadta el, de a küldöttek és leszármazottaik később minden évben megünnepelték a látogatás évfordulóját. A tárgyhoz kapcsolódó különleges történet vagy a mindenki által ismert tulajdonos személy jelentős árnövelő tényező lehet. 

Egymillió forintos kikiáltási ártól várja a liciteket a Grétsy László nyelvésznek (1932–2024) 2012-ben odaítélt Prima Primissima Díj a Magyar oktatás és köznevelés kategóriában a díjról szóló értesítővel és a Zsolnay gyár eredetiségigazolásával együtt. A díj maga is értékes Zsolnay kerámia, Schrammel Imrének a díjnyertes lovat, Kincsemet ábrázoló szobra, nyakában Grétsy László nevével gravírozott fémtáblával és a szobor tárolására készített bőröndben, hozzá adományozási oklevéllel. Ez a tárgy önmagában is több százezer forintot ér, de a díj és a díjazott személye többszörösére emeli az árát.

Az Osztrák–Magyar Monarchia kereskedelmi hajóflotta nagy méretű, hajón használt zászlaja 1918-ból egy portugáliai magángyűjteményből került az árverésre. Hímzett magyar és császári címerrel, néhol kisebb anyagfáradásokkal, foszlással, de összességében jó állapotban lévő zászló kezdőára 900 ezer forint, ami azért nagyon kedvező, mert feltehetően vagy IV. Károly osztrák császár és magyar király hagyatékából származik, vagy a szintén Portugáliába menekült Horthy család hagyatékából.

Szintén alacsonyan, 280 ezer forinton indul és várhatóan sokkal többért kel majd el egy egyedülálló fotógyűjtemény, amely az 1929–1931 közti korszak főúri vadászatainak korabeli felvételeit tartalmazza. A korszak összes társasági eseményszámba is menő, nagyobb vadászatán készült képeken az összes vadászó főrend, politikus, hazánkban tartózkodó külföldi diplomata megtalálható, képaláírásokkal, nevekkel, helyszínmegjelölésekkel. A vadászok közt Horthy Miklós kormányzótól kezdve Gömbös Gyuláig mindenki felbukkan, aki számított akkoriban, feleségekkel, családtagokkal. Összesen 336 darab kiváló minőségű fotó albumba rendezve. Vadászati témát gyűjtőknek ritkán felbukkanó nagy kuriózum, gyakorlatilag a katalógus közzététele után azonnal érkezett rá licit. A vadászat menő téma a gyűjtők körében, széles körben érdeklődnek iránta. Az 1700-as évektől jelentek meg magyar nyelven vadászati témájú könyvek, ezeket is sokan gyűjtik, és időnként nagyon elszáll az áruk.

A festménykínálat most nem olyan erős, mint tavasszal, de azért akadnak figyelemre méltó képek, főként a kortárs részben. A szentendrei művészektől több munka is szerepel, köztük ef Zámbó István friss képe 340 ezer forintért. Csiky Tibor, Hajas Tibor, Misch Ádám pedig olyan alkotók, akiket a közelmúltban kezdett felfedezni a műtárgypiac, áraikban bőven van még tartalék, nem lehet rosszul járni velük. Csáji Attilától két képet is árvereznek, közülük a Siratófal egy hatvanas évekbeli munka, abból a korszakból alig hozzáférhető már valami.

A kortárs festészet most jobban megy, de mindig megvan a klasszikus képekre is a vevőkör, akkor is, ha ezek a tételek lassabban kelnek el. Itt Lotz Károly Fürdőző nőket ábrázoló festménye a legértékesebb 1,2 millió forintos kikiáltási áron.

A porcelán- és kerámiatételekre mindig érkezik külföldről is licit, ezek nemzetközi műtárgyak. Ilyen darab, ami nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat, egy nagy méretű Zsolnay virágtartó edény félmillió forintos kezdőárral, a kínai kultúra jellegzetes szimbólumaival díszítve. 

Zsolnay virágtartó 500 ezer Ft kikiáltási áron / Fotó: Darabanth Aukciósház

Magyar aukciókon ritkán bukkannak fel designer ruhák, de most több tétel is érkezett Lénárt Angéla (1921-2004) modell hagyatékából. Tavasszal óriási licitharc után keltek el a ruhái, több százezer forintért. Most három Dior darab indul az 1954-es kollekcióból egy fehér kosztüm százezer forintos kezdő áron, egy kasmír női sweeter 30 ezres kikiáltási áron és egy fekete kalap. Lénárt Angéla az ötvenes években a Dior ház első magyar származású manökenje volt.

Dior ruhák 1954-ből, Lénárt Angéla magyar modell hagyatékából / Fotó: Darabanth Aukciósház

A filatélia részben figyelemre méltó egy 1946-ból származó Vasútjubileumi bélyegpár félmilliós kikiáltási áron és egy boríték 380 ezer forintos kezdő áron, aminek az a különlegessége, hogy a forint bevezetése előtti utolsó héten adták fel,1946-ban. Akkoribanelszabadult az infláció, hetente változott a díjszabás és ez a levél billió adópengős bélyegekkel lett bérmentesítve. Első napi felhasználás, rendkívüli postatörténeti dokumentum, luxus minőségben.

200 billiós bélyegekkel ellátott boríték / Fotó: Darabanth Aukciósház

Erős még a papírpénz anyag, ritka magyar pénzeket kínálnak, korai bankjegyek ritka példányait. A pénznek mindig ára van, ezen az aukción sincs másképp, de ebben a kategóriában lehet tájékozódni, ismert katalógusárak léteznek. Pengőkből ismert többmilliós papírpénz is, de most egy 5 pengőst kínálnak félmillióért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.