BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb, de finomabb bor készülhet idén

A tavaszi fagyok, a jégesők és az aszály miatt jelentősen kevesebb bor készülhet idén Európában a tavalyinál. Magyarországon is kisebb lehet a termelés.

A legnagyobb európai bortermelők az idei évben jóval kevesebb bort állíthatnak elő, mint a tavalyi évben, köszönhetően az aszálynak, a jégesőknek és a betegségeknek – derül ki a Copa and Cogeca mezőgazdasági lobbiszervezet legújabb jelentéséből, melyre a Bloomberg hívta fel a figyelmet.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A három európai bornagyhatalom, a kontinens termelésének több mint 80 százalékáért felelő Olaszország, Franciaország, Spanyolország idén 117,3 millió hektoliter bort állíthat elő, ami 18 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Olaszország idén 43,7 és 45 millió hektoliter közötti mennyiségű bort készíthet, ami 9 százalékos csökkenés, őket Spanyolország követi 39,5 millió hektoliterrel, ami 7 millióval kevesebb a tavalyi, 46,5 millió hektoliteres érték, míg Franciaország, ahol a tavaszi fagy is problémákat okozott, termelése 29 százalékkal csökkent, így idén csak 33,3 millió hektoliter francia bor készülhet.

A szervezet szerint azonban a szőlők minősége azonban remek, azokból jó minőségű borok készülhetnek. Magyarországgal kapcsolatosan a jelentés 2,5 és 3 millió hektoliteres termelésre számít, ami szintén jelentősen alacsonyabb, mint a 2019-ben feljegyzett 3,58 millió hektoliter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.