BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztrák kancellár: Szó sincs az orosz gáz embargójáról

A régió nagymértékben függ az orosz gáztól, Ausztria például a szükséges mennyiség 80 százalékát importálja.

Az osztrák kancellár megerősítette, hogy az EU nem tárgyal orosz gázembargóról, majd megjegyezte, hogy az olajszállítást azért is volt könnyebb betiltani, hiszen kompenzálni is egyszerűbb, mint a gázt.

Nem lesz téma a gázembargó, ezt a német kancellár, Olaf Scholz is világosan elmondta – mondta Karl Nehammer osztrák kancellár kedden újságíróknak, hozzátéve, hogy a következő szankciócsomagban sem szerepel majd a a gázembargó.

Miután áprilisban az EU betiltotta az orosz szénimportot, hétfő éjszaka megállapodás született az orosz olajembargóról is az EU-csúcson: az Oroszországból érkező nyers-, és kőolaj kétharmadát sújtják az importtilalommal. A döntés után már több ország nekilátott volna a hetedik szankciócsomag kidolgozásának, azonban a tartalmát illetően vannak nézeteltérések, főleg az orosz gáz esetében, hiszen Európa nagymértékben függ az orosz gáztól, Ausztria például a szükséges mennyiség 80 százalékát importálja.

Bár az EU májusban elfogadta azt a törvény, amely szerint a tagországoknak a jövő tél előtt legalább 80 százalékosan fel kell tölteniük a gáztárolóiak – amelyek jelenleg 46 százalékos telítettségen vannak –, azonban az orosz gáz helyettesítése nem egyszerű feladat. Az osztrák kancellár egyeztetett is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, miszerint Moszkva maradéktalanul teljesíti a vállalt földgázszállítási kötelezettségeit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.