BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi fizetésemelés várható Franciaországban, de még így is csökken a reálbér

A 6 százalék körüli infláció mellett nem túl sok a 3 százalékos béremelkedési ütem. A legkevésbé rosszul a pénzügyi és az IT szektor jár.

Miután júliusban 6,1 százalékra gyorsult a francia infláció, és a vállalatok folyamatos munkaerő-toborzási nehézségekkel szembesülnek, felvetődik a kérdés, hogy mekkora béremelésre lenne szükség a nyugati országban. A Willis Towers Watson (WTW) biztosítási tanácsadó csoport szerint a francia vállalatok fizetésemelése átlagosan 3,1 százalékot érhet el 2022-ben, amely bár meghaladja az elmúlt évek tendenciáit, még mindig lényegesen alacsonyabb, mint az áremelkedés.

2010-től 2019-ig az átlagos növekedés nem haladta meg az évi 2,5 százalékot, 

míg 2020-ban, a járvány évében ez két százalékra csökkent. A felmérés szerint 2023-ban a vállalatok átlagosan 3,3 százalékos emelésben gondolkoznak, ami felfelé is módosítható, és elérheti a 3,5 százalékot, amire 1985 óta nem volt példa – ismertette Khalil Ait-Mouloud, a WTW igazgatója, majd hozzátette, hogy ezen belül szektoronkénti eltérések figyelhetők meg. 

FRANCE - LIFE - ILLUSTRATION PARIS
Fotó: Herve Chatel / Hans Lucas via AFP

A digitális, adat- és kiberbiztonsági szakemberek fizetése sokkal gyorsabban emelkedik, mint az egyéb szektorokban dolgozóké.

 Emellett a pénzügyi szegmensben, valamint a félvezetőkkel kapcsolatos tevékenységet végzők körében is meglehetősen bőkezűek a munkáltatók. Ezzel szemben a lakossági banki szolgáltatások, az élelmiszer-feldolgozás, a turizmus és a vendéglátás sokkal fukarabb. A munkakör típusait tekintve a vezetők jártak a legjobban, a fizetésük 3,1-3,2 százalékkal nőtt, míg a dolgozóké 2,9-3 százalékkal emelkedett.

A Le Monde francia napilap hangsúlyozza, hogy 

a francia alkalmazottak rosszabbul járnak, mint európai szomszédaik, ahol magasabb emeléseket várnak 2023-ban: 

Nagy-Britanniában 4, Németországban 3,8, Spanyolországban pedig 3,6 százalékos növekedést prognosztizálnak. Ugyanakkor ezeken a területeken az infláció is jóval gyorsabb ütemben emelkedik: júniusban az éves pénzromlás Nagy-Britanniában 9,4, Németországban 7,6, Spanyolországban 10,2 százalékot ért el, míg Franciaországban 5,8 százalékon állt.

Fotó: NurPhoto

Bár sokak szerint a cégeknek nagyobb erőfeszítéseket kellene tenniük, hogy megőrizzék a dolgozóik vásárlóerejét, valamint nagyobb sikerrel tudjanak munkaerőt toborozni, 

ha nem megfelelő ütemben és mértékben emelik a fizetéseket, ár-bér spirál alakulhat ki az országban, tovább pörgetve az inflációt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.